Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurboeken, de fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
25-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1535 keer bekeken
  •  
Jonge kwak

Kwak

© Fotograaf Erikderijk

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 25 april 2021 terug op de volgende startpunten:

00:00 - Geluksvogel Martin Melchers
08:48 - Kikkers op de Marker Wadden
16:40 - Bever zorgt soms voor problemen
25:45 - Het paradijs op aarde...
35:30 - Regeneratief boeren
44:15 - Groene boeken met Alexander Reeuwijk
55:05 - Fenolijn

Fenolijn 035-6711338

De eerste gierzwaluwen zijn terug! Maar ook zingende zwartkoppen, de eerste gruttokuikens, fladderende boomblauwtjes en luidruchtige bruine kikkers zijn deze week te horen in de Vroege Vogels fenolijn. Op het antwoordapparaat van de natuur verder ook nog heel veel nachtegalen en een kwak, in het centrum van Amsterdam.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming, spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Grutto kuikens

Grutto kuikens

© Aad van Paassen

Geluksvogel Martin Melchers

Het nieuwste boek van stadsecoloog Martin Melchers heet Geluksvogel, een kleine biografie van de Amsterdamse natuur. Maar het zou net zo goed een autobiografie genoemd kunnen worden, want het is een enthousiast verslag van 70 jaar ontmoetingen met dieren en mensen in de stad. Omdat hij er nog net zoveel van geniet als vroeger noemt hij zichzelf als een geluksvogel.
MartinMelchers

Martin Melchers in de vogelkijkhut

© Jeannette Parramore

Groene boeken met Alexander Reeuwijk

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Schemervluchten’ van Helen Macdonald en ‘De ontdekking van het dierenrijk’ van David Bainbridge.

Titel: Schemervluchten
Auteur: Helen Macdonald 
Uitgeverij: De Bezige Bij
Reeds verschenen
(vertaald door Nico Groen en Joris Vermeulen)

Titel: De ontdekking van het dierenrijk
Auteur: David Bainbridge
Uitgeverij: Davidsfonds
Reeds verschenen
(vertaald door Nathan Brinkman)
Alexander_Reeuwijk

Alexander_Reeuwijk

© Alexander Reeuwijk. Foto: Henny Radstaak

Regeneratief boeren

Een nieuwe vorm van landbouw waarbij natuurherstel het uitgangspunt is. De ‘regeneratieve’ boerderij is in opmars in Nederland. Dit principe zou goed moeten zijn voor de bodem, voor de biodiversiteit, maar ook voor het klimaat. Biologen Anne van Leeuwen en Ricardo Cano Mateo zijn vorig jaar gestart met zo’n boerderij, vlakbij Nijmegen. Vroege Vogels gaat langs bij hun ‘regeneratieve demonstratieboerderij Bodemzicht’.
Bodemzicht

Bodemzicht

© VV

Het paradijs op aarde...

... begint in Nederland, met de energietransitie. Dat is de titel van een documentaire gemaakt door duurzaam ondernemer en nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra, samen met zijn dochter Roos. In de documentaire laat Koornstra zien dat we in Nederland met alle technologie al zover zijn dat we in 2030 omgeschakeld kunnen zijn naar een wereld waarin geen schaarste aan energie is. Het is aan de maatschappij en de politiek om daarin nu de juiste keuzes te gaan maken. De film is te zien op YouTube.
Ruud Koornstra

Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra aan het woord in zijn film "Het paradijs op aarde begint in Nederland"

Bever zorgt soms voor problemen

Sinds de herintroductie van de bever in Nederland, in 1988, gaat het zo goed met dit zoogdier dat het op sommige plekken zorgt voor problemen. Bevers bouwen niet alleen dammen, wat vooral in Limburg leidt tot lokale overstromingen, maar graven ook gangen in dijken. In voor de waterkering belangrijke rivierdijken is dat niet gewenst. De Zoogdiervereniging heeft daar oplossingen voor, maar omdat er in de praktijk veel partijen over een uiterwaardengebied gaan, gaat men nu alle informatie bundelen in het Kenniscentrum Bever.
Bever 2

© Moontje1967

Kikkers op de Marker Wadden

groene kikker Marker Wadden

© Martijn van der Veen

Sinds 2016 liggen ze er, de Marker Wadden. Binnen vijf jaar hebben vele vogels, zoals visdiefjes, kluten en oeverzwaluwen deze plek weten te vinden. Maar ook andere dieren verschijnen op de eilanden, zoals de groene kikker. Waarschijnlijk meegekomen met bouwmaterialen heeft hij het er prima naar z'n zin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.