Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurbeschermers willen geen loopevenement in broedseizoen

  •  
11-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
557 keer bekeken
  •  
bos_site

© Huub Verbeek

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) wil dat de provincie Gelderland geen vergunning en geld geeft voor een hardloop- en klauterevenement in mei. Voor het evenement op 14 en 15 mei door de bossen rond Beek en Nijmegen hebben zich al 8500 deelnemers ingeschreven, terwijl het in die tijd volop broedseizoen is en veel zoogdieren jongen hebben.

VNC is bovendien bang dat het zeer kwetsbare stuwwallenlandschap bij Beek onherstelbare schade oploopt, terwijl natuur in Nederland sinds het begin van de coronapandemie toch al veel te zwaar is belast.

Vertrappen en vernielen

De Zevenheuvelentrail en de Zevenheuvelenhike voeren over een parcours van 42 kilometer over smalle bospaden. VNC denkt dat deelnemers en toeschouwers dwars door de bossen gaan lopen, bermen vertrappen en kwetsbare planten in de bronnenbossen vernielen. De provincie Gelderland moet deze natuur correct beschermen en daarom zulke evenementen niet toestaan, vindt VNC.

De organisatie erkent dat het loopweekend impact heeft op de natuur. De inschrijving is stilgelegd, terwijl er overlegd wordt met natuurbeheerders. VNC vreest dat er een natuurtoets gedaan gaat worden, maar kondigt nu al aan dat het de verkeerde tijd is voor zo'n onderzoek. "Een natuurtoets moet de aanwezigheid van soorten vaststellen alsmede de schade aan terrein, flora en fauna, maar dit is niet de tijd dat vogels broeden, planten bloeien, reptielen ontwaken en zoogdieren werpen."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.