Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurbeheerders willen niet eerder jagen

  •  
23-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
edleherten.jpg
Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Geldersch Landschap, de grote terreinbeheerders op de Veluwe, voelen er niets voor om nu alvast te gaan jagen op edelherten. De provincie Gelderland vervroegde de opening van het jachtseizoen op deze dieren naar 1 mei, omdat er veel te veel herten op de Veluwe zouden rondlopen.
Opgeschrikt
De natuurorganisaties zijn het met actiegroep De Faunabescherming en vereniging Het Edelhert eens dat de edelherten in deze tijd met rust moeten worden gelaten. De dieren zijn drachtig en hebben jongen om voor te zorgen. Door het schieten worden ook andere dieren in hun voortplantingsseizoen opgeschrikt.
Landbouwschade
Wildbeheereenheid Veluwe, die namens de provincie jaagt, kwam vorige maand door een nieuwe manier van tellen tot de conclusie dat er veel meer edelherten rondlopen dan gedacht. Jagers zouden tussen 15 augustus en maart nooit voldoende dieren kunnen afschieten om op het gewenste aantal van ongeveer 200 herten te komen. Te veel herten veroorzaken veel landbouwschade. Daarom werd het jachtseizoen na 6 weken rust alweer geopend.
Toeristen
De terreinbeheerders trekken de telmethode in twijfel en zeggen dat ze geen kerngezonde dieren gaan doden. Boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer wijst de provincie erop dat herten misschien wel landbouwschade veroorzaken, maar dat ze ook zeer belangrijke dragers van de Gelderse economie zijn. Ze trekken veel toeristen en dat brengt jaarlijks ruim 534 miljoen euro in het laatje.
Verwaarloosd
Alle organisaties pleiten voor nieuw 'hertenbeleid' op de Veluwe. Vereniging Het Edelhert, waarbij veel jagers zijn aangesloten, meent dat het beheer jarenlang is verwaarloosd. De hertenstand zou in de komende 3 jaar op peil moeten worden gebracht. Gelderland heeft nog geen nieuw besluit over de hertenjacht op de Veluwe genomen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.