Natuuraankopen gaan te traag
• 11-02-2009
• leestijd 2 minuten
Het tempo om een netwerk van natuurgebieden te realiseren moet fors omhoog. Vooral via particulier natuurbeheer blijft de grondverwerving voor natuurdoeleinden achter. Dat gebeurt terwijl in 2015 alle grond voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) dient te zijn aangekocht; drie jaar later moeten de gebieden zijn ingericht.
Jan Jaap de Graeff, directeur Natuurmonumenten, wil daarom dat beter wordt bekeken of de grond die particulieren niet kopen, wel kan worden gekocht door andere, grotere terreinbeheerders als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. ,,Hoe meer handen aan het bed hoe beter. Maar als er in de streek uiteindelijk geen belangstelling voor is, moet de grond worden doorverkocht. Er moet geen stuwmeer van hectares ontstaan, want dat zorgt voor meer vertraging. Daar is de natuur niet bij gebaat'', stelde de Graeff woensdag.
De voorman van de natuurorganisatie vindt verder dat boeren die in een natuurgebied hun bedrijf hebben, een eerlijke prijs moeten krijgen als ze moeten stoppen of elders opnieuw moeten beginnen. ,,Zonder goede prijs gaan ze niet weg. Maar als dat bod er ligt en iemand gaat niet weg, dan moet je ook onteigenen.''
Dat de grondprijs sinds het begin van deze natuuroperatie twintig jaar geleden fors omhoog is gegaan, ziet de natuurorganisatie niet als een beletsel. ,,Snel kopen dus, want de grond wordt alleen maar duurder'', aldus Tom den Boer, EHS-specialist bij Natuurmonumenten. ,,Provicies moeten eerst het geld maar eens uitgeven dat ze hiervoor hebben gereserveerd. Op termijn voorzien we wel tekorten, maar dat is geen reden om nu te stoppen'', vindt De Graeff.
Het doel van het natuurnetwerk is de terugloop van het aantal planten en diersoorten te stoppen. Een opgave die gezien de klimaatverandering alleen maar dringend wordt, aldus Natuurmonumenten. Maar ook recreanten profiteren, want in de natuur kunnen meer wandelpaden en andere voorzieningen worden gerealiseerd.
Bron: ANP