Vroege Vogels

‘Natuur heeft weinig aan Europa’_13_06_2014

  •  
13-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
akker_20.jpg
Het nieuwe Europese landbouwbeleid (GLB) is een hele slechte zaak voor de agrarische natuur in Europa. Dat zegt een groep internationale wetenschappers, onder wie David Kleijn van Alterra, in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Science. Volgens de onderzoekers dragen de vergroeningsmaatregelen, die onlangs werden aangekondigd, niet of nauwelijks bij aan de biodiversiteit en in sommige gevallen is er eerder sprake van een afbraak van biodiversiteit, dan van werkelijke vergroening.
Kleijn stelt dat het GLB van wezenlijk belang is voor de Europese natuur. Tegenover de 180 miljoen euro die de EU jaarlijks uitgeeft voor natuurbeheer, staat een bedrag van 55 miljard voor de landbouw.
Vorige week stuurde staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken haar voorstellen voor de nationale invulling van het Europees landbouwbeleid naar de Kamer. Volgens Dijksma biedt ze met deze vergroening ‘vooral kansen om verder te verduurzamen, de voedselproductie op peil te houden en internationaal voorop te blijven lopen’. Zo krijgen boeren een premie voor schaapskuddes en koeien die grazen op natuurterreinen.
In Vroege Vogels een gesprek met David Kleijn over de impact van het nieuwe Europese landbouwbeleid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.