De mens heeft het ondertussen wel gehad met de buien, maar de rest van de natuur leeft er van op. Het water zorgt voor een 'overvloed aan groen en beestjes',
Dat zegt Willem Post, gids van natuurvereniging IVN Mark & Donge, in BN / De Stem. "Het is groeizaam weer. Kijk bijvoorbeeld naar de bermen van de Vijf Eikenweg; alles schiet omhoog, het is prachtig groen. Niet alleen de flora profiteren van de regen. Ook insecten, zoals muggen en lieveheersbeestjes, doen er hun voordeel mee. "Muggen hebben plasjes water nodig om hun eieren in te leggen. Er is geen gebrek aan vochtige plekken, dus zie je ook meer muggen."
Die 'muggenexplosie' zie je volgens Post vooral op heidevelden rond dorpen en steden. "Maar ook in stedelijk gebied krijgen muggen meer kansen. Overal waar nieuwbouwwijken verrijzen moet tegenwoordig rioolwater gescheiden worden van regen. Dat regenwater wordt apart opgeslagen en trekt ook muggen aan. Dat zie je overal, ook in Oosterhout."
Prettig voor de natuur, maar minder voor de mens. Die klaagt vaker over bijverschijnselen van een weelderige flora en fauna. "In Alphen kreeg een kennis van me het verzoek de larven van lieveheersbeestjes te bespuiten. Dat zijn prachtige beestjes, grijsblauw met gele vlekjes. Van lieveheersbeestjes zeggen de mensen meestal: 'dat mag wel'. Maar de larven kropen overal, dat werd ze in Alphen toch iets te veel." Uiteindelijk loste het probleem zichzelf overigens zonder spuiten op.
De vogels klagen niet over de grote hoeveelheid insecten. Die eten graag van de rupsen en andere 'beestjes' die overal rondkruipen. Maar, waarschuwt de natuurgids: "De natuur brengt nu veel planten en dieren voort. Maar als er een droogte komt, kan het allemaal omslaan. De natuur is als een ketting: als er een schakel breekt, heeft dat grote gevolgen."