Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natuur tussen de zonnepanelen

  •  
19-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
zonnepark
Op steeds meer plekken duiken zonneparken op: hectares vol met zonnepanelen. De Rijksuniversiteit Groningen gaat nu onderzoeken of die parken, behalve voor de duurzame energie, ook nog wat voor de natuur kunnen betekenen.

Schapen en zonnestroom

Tussen veel van de zonnepanelen op die parken grazen tegenwoordig schapen. 'Die grazen de boel zó kort dat er voor bloemen, insecten en vogels niet veel meer overblijft', zegt Raymond Klaassen van de RUG. 'Het zou al schelen wanneer het gras tussen de panelen ecologisch wordt beheerd, zodat er insecten op af komen. In een vergelijkend experiment willen we de komende jaren ook gaan kijken of het zinvol is om meer ruimte tussen de panelen open te laten. Misschien dat er dan nog vogels willen gaan broeden. Nu durven die niet meestal tussen de panelen te gaan zitten.'

Winnen of verliezen

Of de zonneparken iets voor de natuur kunnen betekenen hangt volgens Klaassen vooral af van de uitgangssituatie. 'Wanneer een park op een plek komt waar eerst intensief beheerd boerenland lag, dan ga je er al gauw op vooruit. Mar als die parken op extensief beheerd land komen, dan zou het zomaar kunnen dat er ook het nodige verloren gaat voor de natuur.' 

Meer over:

zonnepark

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Paul Natuurliefhebber
Paul Natuurliefhebber22 jun. 2020 - 13:39

Ik snap echt niet  waarom zonneparken zoveel zeldzame open ruimte moeten innemen. Als je weet dat duizenden hectaren aan daken van particulieren en industriezone's  liggen te smeken voor zonnepanelen, dan stel ik mij daar toch vragen bij hoor.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.