Een opwarmende wereld, daar ligt de wintervlinder niet wakker van. En allerlei planten zullen de temperatuurstijging aangrijpen om snel nieuwe gebieden te koloniseren. Dat schrijft Elmar Veerman op de website van het
Vorige week promoveerde Margriet van Asch in Groningen op haar onderzoek naar de kleine wintervlinder. Het insect legt zijn eitjes op eiken, met de bedoeling dat de rupsjes ongeveer tegelijk verschijnen met de eerste eikenblaadjes. Maar de afgelopen 35 jaar is Nederland aan het opwarmen, en in warme jaren komen de wintervlindereitjes eerder uit. De eiken reageren minder snel dan de eitjes, waardoor het soms kon gebeuren dat de rupsjes te vroeg kwamen en verhongerden. De afgelopen tien jaar heeft de evolutie daar iets aan gedaan, ontdekte ecologe Van Asch. Dankzij genetische selectie zijn de vlinders weer in de pas gaan lopen met de eikenbomen. Een schrale troost voor veel vogels overigens, die het tempo van de veranderingen vooralsnog niet kunnen bijbenen. Hun eieren komen nog vaak te laat uit om van al die rupsen te profiteren.
Van Spitsbergen komt ook nieuws over klimaataanpassingen. Een Noors biologenteam schrijft in Science dat de planten op deze afgelegen eilanden groep veel diverser van afkomst zijn dan ze hadden gedacht. Na de laatste ijstijd hebben de negen soorten die zij genetisch naplozen, Spitsbergen vanuit verschillende gebieden weten te bereiken. Het zit er dus dik in dat planten ook de komende eeuw weinig moeite zullen hebben om zich noordwaarts te verspreiden.