Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur Loozerheide wordt hersteld

  •  
24-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
heide_12.jpg
In het Kempen-Broek wordt een spectaculair gebied toegevoegd aan het lint van bestaande natuurterreinen. Het gaat om gronden die eigendom waren van zinkfabriek Nyrstar. Nu al groeien er bijzondere planten en vliegen er bijzondere insecten rond.
De Loozerheide ligt langs het kanaal tussen Weert en Budel-Dorplein. Het gebied is deels in eigendom van defensie en een groot deel is eigendom van zinkfabriek Nyrstar. Volgende week worden gronden van Nyrstar overgedragen aan natuurorganisatie ARK in het kader van een vrijwillige kavelruil in het Kempen-Broek. Hiermee is ARK een bijzonder stuk natuur rijker. Het beteft vooral de oorspronkelijk natte delen van de heide en de vennen die ARK wil gaan herstellen in een gebiedsontwikkelingsproject.
'Ondanks de aantasting in het verleden komen er nog steeds bijzondere soorten voor', schrijft ARK. Zo groeien er tussen de dopheide nog steeds klokjesgentiaan, gagel en in de vennetjes loos blaasjeskruid en het gebied is zeer rijk aan libellen waaronder grote aantallen van de gevlekte glanslibel. Naar verwachting krijgen deze en andere bijzondere soorten straks meer ruimte dankzij vernatting van het gebied.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.