Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur kan ook op verontreinigde bodem

  •  
07-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
verontreinigde_bodem.jpg
Bij natuurontwikkeling op verontreinigde bodems is grote behoefte aan het inschatten van de ecologische risico’s. Alterra-onderzoekers hebben daarvoor een methode ontwikkeld, die op basis van eigenschappen van de voorkomende diersoorten de ecologische kwetsbaarheid van de ecotopen toetst. Dit moet leiden tot een computerprogramma dat aangeeft bij welke verontreiniging welke natuurontwikkeling haalbaar is.
Bij natuurontwikkeling op verontreinigde bodems is het met de nieuwe methode voor het eerst mogelijk om bij bepaalde typen bodemverontreiniging de meest kansrijke natuurontwikkelingsoptie te bepalen. De studie heeft het dier in zijn natuurlijke omgeving als startpunt – in tegenstelling tot de traditionele studies naar giftige stoffen die uitgaan van een laboratoriumsituatie.
Het onderzoek valt binnen het EU-project NoMiracle dat wordt uitgevoerd door een consortium van 35 universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven. Het doel van NoMiracle is het ontwikkelen van nieuwe methoden voor de beoordeling van risico’s van verontreinigende stoffen in hun natuurlijke omgeving, in combinatie met andere verstorende factoren voor mens en milieu. Het onderzoeksrapport geeft de resultaten van een analyse van binnen Alterra beschikbare gegevens, verkregen door veelvuldig veldonderzoek, aangevuld met literatuuronderzoek en interviews met experts. Het rapport is het tweede in een serie over ecologische kwetsbaarheid.
Alterra wil met deze methodiek een Decision Support System ontwikkelen voor natuurbeheerders en -inrichters. Dat wordt een softwareprogramma waarin gebruikers allerlei gegevens over het terrein kunnen invoeren om de haalbaarheid van diverse ontwikkelingsmogelijkheden te toetsen. Deze scenarioanalyse op maat geeft binnen korte tijd de meest kansrijke optie voor de inrichting van het natuurgebied. Zo moet het met ‘een druk op de knop’ duidelijk worden of het bijvoorbeeld verstandiger is om bij een bepaalde verontreiniging in een gebied een droge heide met reptielen of een natte heide met amfibieën als natuurdoel te willen realiseren.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.