Natuur kan het dak op
• 30-11-2007
• leestijd 2 minuten
Natuur en industrie staan niet per definitie recht tegenover elkaar. Sommige dieren en planten hebben het prima naar hun zin op de platte daken en braakliggende gronden. 'Niet dat bedrijventerreinen per definitie goed zijn voor de natuur, maar er liggen duidelijk kansen', zegt onderzoeker Robbert Snep van Alterra.
Binnen het onderzoeksprogramma Vernieuwend ruimtegebruik zoeken onderzoekers naar kansen om de schaarse ruimte in Nederland multifunctioneel in te richten. Onderzoeker Snep ontdekte dat industriële blokkendozen en ontgonnen gebieden veel meer kunnen bieden dan alleen economisch gewin. De bedreigde rugstreeppad gedijt bijvoorbeeld prima in havengebieden als Rotterdam en Antwerpen, en andere bedrijventerreinen ontpoppen zich tot ware vogelparadijzen.
Vooral het enorme oppervlak aan plat dak op bedrijventerreinen biedt mogelijkheden. Nu zijn die daken standaard bedekt met dakmateriaal als kunststof en metaal. Snep: 'Als we die anders inrichten kunnen we de natuurwaarde verhogen.' Daken begroeid met grassen trekken bijvoorbeeld insecten aan, terwijl meeuwen en sternen grinddaken weten te waarderen als broedplaats. Andere geliefde plekken voor vogels en andere dieren zoals konijnen zijn terreinen die braak liggen in afwachting van bebouwing. Vaak zijn deze al omheind, wat vossen weghoudt van nesten.
Toch houden veel ondernemers nog de boot af, volgens Snep. Vooral de Flora- en faunawet weerhoudt volgens Snep de ondernemers om te investeren in de natuur. 'Door de rigide handhaving van deze natuurwet zijn de bedrijven bang dat ze niet meer mogen uitbreiden als er een bedreigde diersoort op hun terrein leeft.' Verder kan de noodzakelijke investering hoog uitvallen.
Maar ondernemers vergeten de winst die er te behalen is, zegt Snep. 'Groene daken isoleren het gebouw, wat energie bespaart.' Daarnaast is het goed voor hun imago, zegt Snep. 'Bedrijven kunnen zich er mee profileren, en omwonenden zien bedrijven veel minder als belastend voor natuur en landschap als de natuurwaarde hoger is.’
Bedrijvigheid is prima te verenigen met waardevolle natuur, concludeert Snep. 'Niet dat bedrijventerreinen per definitie goed zijn voor de natuur', benadrukt hij, 'maar omdat er nog weinig over is nagedacht, zijn er nog volop kansen te benutten.'