Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur in de wijk, hondenpoep, biophilia en alle overige onderwerpen

  •  
11-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1145 keer bekeken
  •  
roedel_honden

Honden

© Fotograaf Mushanga

Biophilia:                                  - 0:21:58
Natuur in de wijk                     - 0:37:58
Peukencollectief                      - 0:48:05
Taxidermie                               - 1:19:21
Hondenpoep                            - 2:34:22
Zeeaarend vs windmolen       - 2:44:36

Biophilia

Kussens met panterprint, badpakken met varenbladeren en een plastic flamingo voor in de tuin. Het oog van fotograaf Annegien van Doorn viel steeds vaker op al die duizenden voorwerpen in onze winkels met één gezamenlijk thema: de natuur. De foto’s die ze daarvan maakte, leidde tot het boek Biophilia

dode vos

© Merlijn Schneiders

Een passie voor taxidermie

Ooit werkte Eva Langstraat als enige vrouwelijke preparateur tussen de mannen, maar nu zijn de meeste van haar collega’s vrouw. Eva zet sinds zes jaar dieren op voor het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam en ziet het animo voor de taxidermie toenemen. Terecht want ze vindt het een prachtvak.

Natuur in de wijk

Project Natuur in de Wijk doet letterlijk wat het zegt: het brengt meer natuur in de wijk. Met financiële hulp van de provincie Brabant worden nestkasten, bloemenzaad, planten en insectenhotels ter beschikking gesteld aan particulieren. Doel: het vergroten van de biodiversiteit in steden.

Natuur in de wijk

Natuur in de wijk

© Jeannette Parramore - Vroege Vogels

Peuken van straat af

Bernadette Hakken ergert zich al jaren aan een specifiek soort zwerfafval: oude sigarettenpeuken. Wat veel mensen niet weten, is dat het filter wat overblijft van plastic is. En in dat plastic zitten allerlei gifstoffen die uit de tabak door het filter gezogen worden. Het is een gewoonte van veel rokers waar Bernadette korte metten mee wil maken. Daarom ruimt ze me haar collectief al jaren peuken op van straat. Niet alleen om het milieu te behoeden voor al dat plastic, maar ook om mensen bewust te maken van deze plasticvervuiling. GroenLinks heeft deze week in de Tweede Kamer met succes een motie ingediend tegen de sigaretten in het zwerfvalval. Het kabinet moet nu onderzoek gaan doen hoe dit afval met 70% kan worden verminderd in 2026.

peuken

Plastic PeukMeuk

© Plastic Peuken Collectief

Hondenpoep slecht voor de natuur

Hondenbezitters, opgelet! Uw hond zorgt met z’n ontlasting voor veel extra stikstof. Dat is nadelig, vooral als u uw hond in een natuurgebied uit laat. Volgens Vlaamse onderzoekers van de Universiteit Gent heeft de stikstof uit hondenpoep een substantieel negatief effect op de biodiversiteit. Ecoloog Wieger Wamelink van Wageningen Universiteit roept hondenbezitters op om de poep van de hond op te ruimen, óók en juist wanneer de viervoeter in een natuurgebied uitgelaten wordt.

Vroege Vogels TV maakte in 2020 in Wageningen een verhaal over de effecten van hondenpoep op de biodiversiteit.

Kijk het hier terug (vanaf 32.51 min).

poepende hond

Poepende hond

© Henny Radstaak

Zeearend versus windmolen

In Flevoland is twee weken geleden een gezenderde zeearend tegen een windmolenwiek aangevlogen. 'Spike 20' is het zoveelste dodelijke slachtoffer van een windmolen in Nederland. Naar schatting sterven jaarlijks 50.000 vogels door zo’n botsing. En dat terwijl we aan de vooravond staan van nog veel meer nieuwe windmolens, op land en op zee. Wat moet er gebeuren? In Vroege Vogels een gesprek met Stef van Rijn van de Werkgroep Zeearend Nederland. 

Volgens Rik Harmsen van de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) vormen windmolens inderdaad een risico voor grote roofvogels als de zeearend. 'De windsector wil samen met de overheid bekijken hoe de risico’s verminderd kunnen worden, daarom werken en betalen NWEA-leden mee aan een pilot met de zwarte wiek. Verder kunnen detectiesystemen soms een oplossing zijn. Detectie en gerichte stilstand kosten geld en energie, het is daarom belangrijk om goed af te wegen of en wanneer dit kan worden toegepast', aldus Harmsen.

In een windmolenpark op het Krammer Volkerak wordt zo'n detectiesysteem al toegepast. Vroege Vogels TV was daar in 2019. Kijk hier naar deze uitzending.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor