Vroege Vogels

Natuur- en milieuorganisaties verliezen donateurs

  •  
28-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Greenpeace blokkade Eemshaven

© Greenpeace/Bas Beentjes.

Steeds minder donateurs verbinden zich aan natuur- en milieuorganisaties. Dat blijkt uit een rondgang van BNR.

Stagnatie

Bij organisatie Greenpeace daalde het aantal donateurs het sterkst, met ruim tien procent in de afgelopen twee jaar. Bij Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds stagneerde het aantal leden. Alleen Milieudefensie, de kleinste van de vier organisaties, kreeg er afgelopen jaren donateurs bij. 

Meer aandacht voor klimaat en milieu

De daling is opvallend, omdat er de laatst tijd veel aandacht is voor klimaat en milieu. "Misschien is er zo veel aandacht voor het klimaat dat mensen denken: blijkbaar is het opgelost, onze leiders in Den Haag hebben het ook over klimaat’’ , zegt directeur van Greenpeace Joris Thijssen. "Niets is minder waar. Ze zijn aan het onderhandelen. Maar er zitten partijen zoals VVD en CDA, die hebben hele magere dingen in hun programma."

Onderhandelen

Thijssen weet niet precies waar de terugloop van donateurs precies aanligt. Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat Greenpeace vaker aan de onderhandeltafel is gaan zitten. De directeur benadrukt dat er soms meer nodig is dan met lijf en leden demonstreren om een goede deal voor elkaar te krijgen.
En volgens Thijssen is Greenpeace het actievoeren niet verleerd: "Ik ben sinds 1 september directeur. Op dag 6 hing ik bij de kolencentrale om te demonstreren. Wat mij betreft gaat de beuk erin als dat nodig is."
Bron: BNR

Meer over:

donateur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.