Kenia is een land met vele contrasten. De fauna en flora zijn zeer gevarieerd, zo zijn er meer dan 80 wilde diersoorten en over de duizend verschillende vogels. Helaas worden steeds meer dieren in hun voortbestaan bedreigd. Behalve door de jacht zijn ook de steeds verder uitbreidende steden oorzaak van een afnemende populatie. Koert Lindijer is al 25 jaar Afrika correspondent voor de NOS en de NRC.
Kenia heeft een tropisch klimaat. Dit wordt beïnvloed door de Indische Oceaan en de locatie, dichtbij de evenaar. Daardoor is het praktisch even lang donker als licht. De dagen zijn bijna het hele jaar door even lang. Aan de kust is er dag en nacht een constante hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Naarmate men verder het binnenland in trekt, wordt de lucht droger en de nachten kouder.
Flora en Fauna
De flora en fauna in Kenia zijn zeer gevarieerd, zo zijn er meer dan 80 wilde diersoorten en over de duizend verschillende vogels. De vele natuurparken hebben een grote aanwezigheid van leeuwen, zebra’s, giraffes, nijlpaarden, olifanten en luipaarden. In de nabijheid van het Victoriameer zijn er veel flamingo’s en leven er nog vele neushoorns.
De plantengroei bestaat langs de kust en rond de riviermondingen uit kokospalmen, mangrovebossen en tropische wouden. Het is een vruchtbare streek waar mango's, citroenen, sinaasappels en vele tropische bloemen groeien. Achter de kustlijn verandert het groen in een savannelandschap met doornstruiken, schermacacia's en baobabs of apenbroodbomen. Deze begroeiing komt voor in het oostelijke en noordelijke deel van Kenia. Op het plateau vindt men hooglandwouden die, afhankelijk van hoogte en klimaat, variëren van het zeer zware hout van de wilde olijf tot het zeer lichte hout van Gyrocarpus jacquinii; veel bergbossen hebben ook een bamboegordel.
In Kenia zijn vooral diersoorten bekend die op steppen en halfwoestijnen voorkomen, een kleine selectie: giraffen komen voor op de savannes en in open bosgebieden met acacia's. De grote Maasai-giraffe komt het meest voor, de kleinere netgiraffe leeft in het noorden. Hyena's komen in het hele land voor. Bavianen zijn te vinden bij rivieren en lavavelden en leven in grote families bij elkaar. Elandantilopen met grote spiraalvormige hoorns leven op de savannes. Wrattenzwijnen leven in de buurt van water in kleine families. Zebra's leven op steppen en graslanden In Kenia komen de gewone zebra en de Grévy's zebra voor. Neushoorns zijn zeer bedreigde dieren. In Kenia komen de zwarte of puntlipneushoorn en de witte of breedlipneushoorn voor.
Kenia heeft een rijke vogelwereld. Er komen onder andere ooievaars, gieren, pelikanen, reigers, ibissen, neushoornvogels en aalscholvers voor. Giftige slangen zoals de cobra, de mamba en de pofadder leven in de graslanden en langs rivieren. Ook de python, een wurgslang, leeft daar. Verder zijn reuzenslakken zeer opvallend.
Natuurbescherming
Al in de koloniale tijd is een begin gemaakt met de natuurbescherming en dankzij het toerisme werd deze na de onafhankelijkheid voortgezet. Kenia kent vele, vaak wereldberoemde nationale parken en natuurreservaten die sinds de jaren veertig van de 20e eeuw ontstonden. Door stroperij en kaalslag van bossen wordt desondanks een aantal diersoorten zeer ernstig bedreigd: de olifant, de puntlipneushoorn en in mindere mate ook de Grevy-zebra, het Hunter's hartenbeest en de jachtluipaard.
Ter bescherming van de prachtige onderwaterwereld van Kenia werden er verschillende zeereservaten opgericht. Deze reservaten worden op een natuurlijke manier beschermd door een groot rif dat langs de hele kust van Kenia loopt. Enkele van deze reservaten zijn het Malindi-Watamu Marine Reserve en het Kiunga National Marine Reserve. In dit laatste reservaat worden vooral schildpadden beschermd alsmede enkele zeer zeldzame koraalsoorten.