Vroege Vogels

Natuur en Milieu: 80 km-zones niet afschaffen maar uitbreiden

  •  
05-04-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_175697.jpg
De 80 kilometerzones op snelwegen bij de grote steden zijn ingevoerd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dus niet om files te bestrijden, maar voor de gezondheid van mensen. Daar moeten ze dan ook op worden beoordeeld. Stichting Natuur en Milieu bepleit een snelheidslimiet van 80 kilometer per uur op alle snelwegen rond de grote steden. Daarvan zullen zowel de luchtkwaliteit als de verkeersdoorstroming profiteren.
De Verkeers Informatie Dienst heeft in de afgelopen maanden meer files geregistreerd. Naar de achterliggende oorzaken kan alleen worden gegist. De snelheidsverlaging op enkele stedelijke snelwegen wordt nu door de Tweede Kamerfracties van VVD, CDA en LPF aangevoerd als reden voor de waargenomen extra files. Maar met hetzelfde gemak kunnen de spitsstroken (zoals bij de A12) als schuldige worden aangewezen. Gedegen onderzoek is er nog niet; dat wordt pas over twee maanden verwacht.
Nu de minister slechts een klein deel van de snelwegen rondom de steden heeft aangewezen als 80-km-zone, liggen daar weggedeelten met wisselende maximumsnelheden. Deze halfslachtige aanpak is volgens Natuur en Milieu vragen om problemen. Die kunnen worden opgelost door op alle snelwegen rond de grote steden een maximum snelheid van 80 kilometer per uur in te voeren.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.