Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur bijna weer op schema

  •  
08-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
d86c0736d7.jpg

© Fotograaf: erik1966

Uit waarnemingen van de Natuurkalender blijkt dat de ontwikkelingen in de natuur een week voor op schema liggen. Tijdens de zachte winter was dat nog zo’n zes weken. 
Na de zeer zachte winter heeft de ‘kou’ in april ervoor gezorgd dat de ontwikkeling van planten momenteel nog maar een week voor loopt op schema. De voorsprong was zes weken in december, de lente houdt dus heel lang aan dit jaar. Vogels, vlinders en amfibieën laten veel minder grote wisselingen zien. Door de huidige zeer hoge temperaturen zal de voorsprong in de natuur weer sterk oplopen.
De natuur bevindt zich momenteel in de mooiste fase van het jaar met ontelbare bloemen en duizenden kleuren groen van zich net ontplooiende bladeren. Uit de duizenden waarnemingen van eerstelingen in de natuur door vrijwilligers van De Natuurkalender in de afgelopen maanden constateren we dat de lente al meer dan vijf maanden duurt. 
Door de normale temperatuur in april zijn de gebeurtenissen die nu, begin mei, plaatsvinden zoals de eerste bloei van brem, echte koekoeksbloem, witte paardenkastanje, witte sering en gouden regen bijna een week vroeger dan normaal en een week later dan het gemiddelde van de afgelopen 15 jaar. We liggen wel gemiddeld drie weken achter op de ontwikkeling in het zeer warme voorjaar van 2014.
Meer nieuws op de website van de Natuurkalender  van Arnold van Vliet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.