Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Naturalis wil meer biodiversiteit in Nederlandse bermen

  •    •  
22-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
Beschermde Berm-bord

Het eerste 'Beschermde Berm'-bord bij de oprit naar de A65 bij Tilburg

© Henny Radstaak

Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center zijn van mening dat, duizenden kilometers aan bermen langs snelwegen en treinsporen de Nederlandse biodiversiteit kunnen verbeteren. De onderzoekers hebben met een stapsgewijze aan plan gemaakt om de rijkdom aan plantensoorten langs spoorwegen te verbeteren. Daar kunnen ook andere groenbeheerders hun voordeel uithalen.

Wat komt bij het plan kijken?

Het onderzoeksinstituut in Leiden heeft de adviezen opgesteld op verzoek van spoorbeheerder ProRail en infrastructuurbedrijf HOCHTIEF, dat snelwegen en de bijbehorende bermen aanlegt en onderhoudt.

Naturalis heeft alle benodigde kennis voor een biodiverse berm verpakt in een beoordelingsformulier en scorekaart. Beheerders kunnen met deze tools bepalen: welke planten ze op welke grond willen, hoe je het beste kan maaien en hoe je op een milieuvriendelijke manier onkruid kan bestrijden. De methodiek is "toepasbaar op alle soorten bermen", zegt ontwikkelaar Lotte Vroomans.

Belang biodiverse bermen

"Nederland telt meer dan 50.000 hectare aan bermen. Als beheerders daar goed voor zorgen, kunnen ze een broodnodige bijdrage leveren aan de biodiversiteit in Nederland", vervolgt Naturalis. "En dat is noodzakelijk voor ons leven op aarde. Biodiversiteit levert ons voedsel, drinkwater, kustbescherming, gewasbestuiving en nog veel meer."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.