Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Naturalis op zoek naar de grootste dino’s

25 mrt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Anne-Schulp_04.jpg

© Paleontoloog Anne Schulp

Bij een van de spannendste dinosaurusopgravingen ooit is Naturalis weer gestart met graven. In de fossielrijke gesteenen van Wyoming, Verenigde Staten hebben onderzoekers een grote schat aan fossielen gevonden uit het Jura. De ‘Jurassic Mile’ zoals het gebied door paleontologen is omgedoopt, belooft een van de grootste opgravingen uit deze spannende periode in de geschiedenis van de dinosauriërs te worden.

Grootste dino’s

De ‘Jurassic Mile’ belooft een schat aan informatie op te leveren voor de onderzoekers. Talloze botten, fossielen en voetsporen van de grootste dino’s die ooit geleefd hebben komen op er één plek samen. “We hopen op deze plek veel te leren over de biodiversiteit in het Jura,” zegt Schulp. “Dit was de periode van de bekende langnekdino’s zoals Brachiosaurus en Diplodocus. We gaan in deze opgraving zo’n 150 miljoen jaar terug in de tijd. Dat is nog ver vóór de Tyrannosaurus rex die nu in het museum pronkt – sterker nog, dat is verder van T. rex verwijderd dan T. rex van de mens!”
De paleontologen van Naturalis hopen grote dino’s, zoals langnekdino’s, mee te kunnen nemen naar het museum in Leiden. “Die zouden echt iets toevoegen om het hele verhaal van de dinosauriërs te vertellen,” zegt Schulp. “Met name de Jura is een periode waar we graag meer van willen zien. We verwachten dat de ‘Jurassic Mile’ een schatkist aan informatie zal zijn, en dat we de lessen die we er leren aan ons publiek kunnen tonen in het nieuwe Naturalis.”

Trix naar Leiden

De paleontologen van Naturalis hebben een internationale reputatie als het gaat om het opgraven, prepareren en conserveren van dinosaurussen. In 2013 brachten zij T. rex Trix naar Leiden, het best bewaarde skelet van dit imposante dier dat ooit is gevonden. Het team, onder leiding van paleontoloog prof. Anne Schulp is nu ingezet om mee te graven in Wyoming en te helpen bij de reconstructie van de bijzondere vindplaats.
Bron: Naturalis

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.