Vroege Vogels

Naturalis graaft in een ophoping van dinosaurusresten

  •  
20-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Jurassic6

© Bron: Naturalis

In Wyoming graaft een team onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center in een gebied dat volgepakt ligt met fossielen van langnek dino’s. Dit gebied wordt de ‘Jurassic Mile’ genoemd. Samen met verschillende instituten zijn ze nu inmiddels 10 weken aan het graven, maar er is nog geen eind in zicht aan het aantal dino’s. De site is een zeldzame ophoping van dinosaurusresten.

Opgraving is een grote puzzel

Tijdens het Jura, zo’n 150 miljoen jaar geleden was er op de plek van de opgraving een rivier en meren. Een van de belangrijke vragen die de paleontologen proberen te beantwoorden is de vraag hoe de grote ophoping van botten op deze plek tot stand is gekomen. Hoe zijn de dieren aan hun eind gekomen, bij elkaar beland en zo goed bewaard gebleven? Mogelijk heeft de grote hoeveelheid modder die het water achterliet ervoor gezorgd dat veel van de dieren hier vast kwamen te zitten. Er zijn op de graafplek zó veel resten gevonden dat het opgraven een grote puzzel wordt. Laagje voor laagje worden de botten uit de aardlaag gehaald.
De onderzoekers hebben kunnen vaststellen dat er minstens drie van de reusachtige oerdieren behoorlijk goed bewaard in de grond liggen. Niet alleen met de fossielen van de dinosauriërs zelf zijn waardevol, maar ook veel van wat er omheen is gevonden.

Fossiele voetsporen

"Aan de hand van de fossiele planten die we hier opgraven kunnen we zien wat er in de omgeving groeide en wat mogelijk het voedsel was van de plantenetende sauropoden", zegt paleontoloog prof. Anne Schulp. "Er zijn ook een aantal trackways ontdekt, fossiele voetsporen. Die vertellen ons precies hoe en waar de dino’s hebben gelopen en bieden zo een inkijkje in het gedrag van de dieren"
De fossielen die zijn opgegraven worden teruggebracht naar het Children's Museum of Indianapolis, dat de opgraving coördineert. De intacte skeletten zullen na reconstructie van missende onderdelen uiteindelijk prijken in de musea van de meewerkende instituten. Welke grote dino’s uiteindelijk bij Naturalis zullen worden tentoongesteld is nog niet duidelijk. Eén ding is zeker: de opgraving levert een schat aan kennis en botten op waar de teams van de vier instellingen nog vele jaren mee bezig zijn.
Bron: Naturalis Biodiversity Center
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.