Naardermeer
© Vroege Vogels
Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 21 november 2021 terug op de volgende startpunten:
00:10:35 - De Vlaggeduin is uniek
00:20:50 - LHBTQ+ in de natuur uit de podcast 'Vroege Vogels en andere dieren'
00:38:15 - Bomenruil
00:48:10 - Eempolder door de ogen van Hung Hoang
02:08:00 - Het Naardermeer wordt natter
02:43:30 - Nieuwe Europese Bossenwet
Een bosgebied zo groot als Europa is de afgelopen 30 jaar wereldwijd verloren gegaan. Het moet maar eens afgelopen zijn met deze ontbossing, vindt de Europese Commissie. En daarom heeft ze deze week een voorstel gedaan voor een nieuwe wet. Daarmee wordt geregeld dat producten als koffie, palmolie, hout of soja binnenkort niet meer geïmporteerd mogen worden uit gebieden waar sprake is van ontbossing. Als dat niet kan worden uitgesloten mag het product of grondstof niet Europa in. In Vroege Vogels een gesprek met Pieter Zuidema, hoogleraar tropische bosecologie aan de Universiteit Wageningen.
De omgeving rond onze radiostudio in Naarden heeft vorig jaar een enorme transformatie ondergaan. Een flink deel van de graslanden is uitgegraven. Een klein moerasgebied is vervolgens ontstaan. Boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten laat zondag zien hoe dit deel van het Naardermeer het afgelopen jaar is veranderd.
Nieuwe situatie bij Stadzigt / Naardermeer
Eén miljoen bomen moeten er deze winter verhuizen. Als het aan de campagne Meer Bomen Nu ligt, krijgen alle kansarme bomen een nieuwe en kansrijke plek in ons land. Van een overdaad aan jonge esdoorns in een park naar een voedselbos of van een stekje uit een achtertuin naar een akkerrand. Jan Terwel, vrijwilliger en "oogstcoordinator' bij landgoed Vogelenzang, bedacht een origineel en duurzaam bomen-verplanten-initiatief.
Wil jij zelf af van een zaailing uit je tuin? Op zaterdag 27 november, is er de doneer een zaailingdag !
© Merlijn Schneiders
Met zijn stuifduinen en kalkrijke graslanden is de Vlaggeduin bij Katwijk aan Zee een bijzonder gebied. Behalve zeldzame planten als Liggend bergvlas en Bleek schildkruid groeien er bijzondere mossen en korstmossen en paddenstoelen als de koraalzwam. Het beheer is dan ook uiterst zorgvuldig.
De Vlaggenduin bij Katwijk aan Zee
© Jeannette Parramore
De Vietnamese bootvluchteling en fotograaf Hung Hoang heeft op heel bijzondere manier de oer-Hollandse Eempolder op foto’s weten vast te leggen. Door gebruik te maken van de speciale lichtval tijdens het zogenaamde ‘blauwe uur’ en ‘gouden uur’, vóór zonsopkomst, krijgen zijn foto’s een speciaal effect. Ruim 100 van de meer dan 100.000 foto’s die hij de afgelopen 12 jaar heeft gemaakt, zijn nu verschenen in het fotoboek ‘De Eempolder door de ogen van Hung Hoang’. Uitgeverij Van Wijland, ISBN | EAN 978-90-77285-59-6.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.