Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natter Naardermeer, vlaggeduin, bossenwet en alle overige onderwerpen

  •  
21-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
495 keer bekeken
  •  
Naardermeer_TV

Naardermeer

© Vroege Vogels

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 21 november 2021 terug op de volgende startpunten:

00:10:35 - De Vlaggeduin is uniek
00:20:50 - LHBTQ+ in de natuur uit de podcast 'Vroege Vogels en andere dieren'
00:38:15 - Bomenruil
00:48:10 - Eempolder door de ogen van Hung Hoang
02:08:00 - Het Naardermeer wordt natter
02:43:30 - Nieuwe Europese Bossenwet

Nieuwe bossenwet

Een bosgebied zo groot als Europa is de afgelopen 30 jaar wereldwijd verloren gegaan. Het moet maar eens afgelopen zijn met deze ontbossing, vindt de Europese Commissie. En daarom heeft ze deze week een voorstel gedaan voor een nieuwe wet. Daarmee wordt geregeld dat producten als koffie, palmolie, hout of soja binnenkort niet meer geïmporteerd mogen worden uit gebieden waar sprake is van ontbossing. Als dat niet kan worden uitgesloten mag het product of grondstof niet Europa in. In Vroege Vogels een gesprek met Pieter Zuidema, hoogleraar tropische bosecologie aan de Universiteit Wageningen.

Het Naardermeer wordt natter

De omgeving rond onze radiostudio in Naarden heeft vorig jaar een enorme transformatie ondergaan. Een flink deel van de graslanden is uitgegraven. Een klein moerasgebied is vervolgens ontstaan. Boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten laat zondag zien hoe dit deel van het Naardermeer het afgelopen jaar is veranderd.

PHOTO-2020-12-13-16-13-45

Nieuwe situatie bij Stadzigt / Naardermeer

Bomenruil

Eén miljoen bomen moeten er deze winter verhuizen. Als het aan de campagne Meer Bomen Nu ligt, krijgen alle kansarme bomen een nieuwe en kansrijke plek in ons land. Van een overdaad aan jonge esdoorns in een park naar een voedselbos of van een stekje uit een achtertuin naar een akkerrand. Jan Terwel, vrijwilliger en "oogstcoordinator' bij landgoed Vogelenzang,  bedacht een origineel en duurzaam bomen-verplanten-initiatief.
Wil jij zelf af van een zaailing uit je tuin?  Op zaterdag 27 november, is er de doneer een zaailingdag !

Jan Terwel, landgoed Vogelenzang en Hanneke van Ormondt, Meerbomennu

© Merlijn Schneiders

De Vlaggeduin is uniek

Met zijn stuifduinen en kalkrijke graslanden is de Vlaggeduin bij Katwijk aan Zee een bijzonder gebied. Behalve zeldzame planten als Liggend bergvlas en Bleek schildkruid groeien er bijzondere mossen en korstmossen en paddenstoelen als de koraalzwam. Het beheer is dan ook uiterst zorgvuldig.

Vlaggenduin

De Vlaggenduin bij Katwijk aan Zee

© Jeannette Parramore

De Eempolder door de ogen van Hung Hoang

De Vietnamese bootvluchteling en fotograaf Hung Hoang heeft op heel bijzondere manier de oer-Hollandse Eempolder op foto’s weten vast te leggen. Door gebruik te maken van de speciale lichtval tijdens het zogenaamde ‘blauwe uur’ en ‘gouden uur’, vóór zonsopkomst, krijgen zijn foto’s een speciaal effect. Ruim 100 van de meer dan 100.000 foto’s die hij de afgelopen 12 jaar heeft gemaakt, zijn nu verschenen in het fotoboek ‘De Eempolder door de ogen van Hung Hoang’. Uitgeverij Van Wijland, ISBN | EAN 978-90-77285-59-6.

03 Cover fotoboek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.