Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natte meimaand zorgt voor hooikoorts in juni

  •  
28-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
620 keer bekeken
  •  
bloemen pollen hooikoorts_pixabay

© Pixabay

In mei regende het vaak en beperkten hooikoortsklachten zich tot de droge momenten. Het natte weer was wel gunstig voor de grasgroei en als gevolg daarvan zal bloeiend gras in juni veel hooikoortsklachten veroorzaken.

Vanaf vandaag blijft het voorlopig droog en komt steeds meer pollen van bloeiend gras in de lucht. Doordat het komende dagen ook zonnig is en steeds warmer wordt zal het gras in de loop van komende week massaal in bloei komen.

Hoeveelheid pollen in de lucht zal stijgen

De weersverwachting van Weeronline voor de komende veertien dagen ziet er droog uit en daardoor kan steeds meer pollen in de lucht terecht komen. Zonnig en warm weer stimuleert de bloei van het gras. Dit weekend wordt het in het binnenland al circa 20 graden en volgende week is vooral in het zuidoosten zelfs kans op zomerse warmte.  

In de loop van volgende week steekt een oostenwind op en daardoor kan ook graspollen vanuit Duitsland worden aangevoerd. De hoeveelheid stuifmeel in de lucht zal daardoor extra snel toenemen.

Meeste graspollenoverlast in juni

Doordat het in juni vaak droog weer zal zijn en het gras profiteert van het aanwezige bodemvocht, is de kans op klachten deze maand groot. In juli is de piek voorbij, maar bloeien nog altijd bepaalde grassoorten.

Ook de kruiden, zoals de zuring en weegbree, bloeien in mei, juni en juli en kunnen bij sommige mensen klachten veroorzaken. De pollenconcentraties van deze plantensoorten blijven wel beduidend lager dan die van gras. In de tweede helft van juli en in augustus kan ook de bijvoet klachten veroorzaken.

Wie alleen gevoelig is voor boompollen kan een betere periode tegemoet zien, omdat bijna alle bomen uitgebloeid zijn. De berk, die sterk allergeen pollen verspreidt, bloeit inmiddels niet meer.

Bron: Jaco van Wezel, Weeronline, ANP

Meer over:

hooikoorts
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.