Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Natte landbouw met rietsigaren tegen de bodemdaling

23 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Lisdodde

© Aldert van Weeren en Klaas jan Wardenaar. foto: Rob Buiter

Uit de nieuwste bodemdalingskaart van Nederland blijkt dat vooral onze veengrond hard daalt. Volgens 'lisdoddeboer' Aldert van Weeren en landschapsarchitect Klaas Jan Wardenaar is er een simpele oplossing: natte landbouw met rietsigaren.
De veenbodem daalt omdat boeren hun veenweide droog moeten houden, zodat ze er met de koeien en met de tractor op kunnen. Maar daardoor verbrandt het veen letterlijk in de lucht. Alleen wanneer het veen permanent nat wordt gehouden, wordt die zogeheten oxidatie en inklinking van veen voorkomen. 'Geen probleem', zegt Van Weeren. 'Ook op nat veen kun je prima landbouw bedrijven. Je kunt er lisdodden op verbouwen.' Met die lisdodden of rietsigaren maakt Van weren vervolgens hoogwaardige isolatieplaten of spouwmuurisolatie.

Voorbeeldproject

Landschapsarchitect Klaas Jan Wardenaar, van het bureau Smartland werkt op dit moment aan een voorbeeldproject van 50 ha natte landbouw met lisdodden. 'In de buurt van de Vinkeveense plassen, in de polder Marickenland, willen we lisdoddeteelt inzetten als grondstof voor bouwmaterialen, maar ook als natuurlijke manier om het teveel aan stikstof in dat gebied af te voeren. Uiteindelijk moet dit natuur worden, en lisdodden zijn dan een prachtige manier om het teveel aan meststoffen te 'mijnen', aldus Wardenaar.
Op onderstaande kaart is te zien dat de bodem vooral in veengebieden hard daalt (en natuurlijk ook in Groningen, als gevolg van de gaswinning).
Daaronder enkele voorbeelden van bouw- en isolatiematerialen die van lisdodden gemaakt kunnen worden.
Bodemdalingskaart

© Rijkswaterstaat

Bouwmateriaal van lisdodde

© Rob Buiter

Meer over:

bodemdaling

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar