NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nationale Tuinvogeltelling_15_01_2015

15 jan 2015
  •  
leestijd 2 minuten
huismus_08.jpg

© Fotograaf: FozzjeFotograaf: karelbuitenkam

De huismus, de koolmees of toch de merel? Dit weekend staat volop in het teken van tuinvogels. Vogelbescherming Nederland organiseert dan samen met SOVON Vogelonderzoek Nederland voor de 12e keer op rij de Nationale Tuinvogeltelling . Iedereen met een tuin of balkon mag een halfuur meedoen in de tuin.
Vroege Vogels telt ook live mee vanuit de tuin van Maarten ’t Hart. Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland komt zondag met de eerste resultaten.
Hoe werkt het?
1. Tel op zaterdag 17 of zondag 18 januari 2015 een half uur lang de vogels in uw tuin. Alleen vogels die daadwerkelijk in de tuin landen tellen mee. Overvliegende vogels niet.
2. Vervolgens tel je het hoogst aantal vogels van een soort dat zich tegelijkertijd  in de tuin bevindt. Tel deze aantallen niet bij elkaar op, dan loop je het risico een vogel dubbel te tellen.
3. Heb je alles geteld, stuur dan je resultaat door via de app Tuinvogels of via deze website . Je kunt je telling tot uiterlijk maandag 19 januari 12.00 uur doorgeven.
Op zaterdag 17 januari om 8.30 uur 's ochtends wordt het telformulier online gezet en kun je de tuinvogeltelling doorgeven.
Tips
- Maak je tuin populair bij vogels door slim voeren. Bekijk de video's:
-In de vroege ochtend zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
- Zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto en je kunt na het half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je zag.
Vorig jaar namen meer dan 55.000 mensen deel aan de Nationale Tuinvogeltelling.
Bron: Vogelbescherming Nederland

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.