Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Iedereen kan meedoen met de Nationale spinnentelling

  •  
12-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
615 keer bekeken
  •  
viervlekwielwebspin_Marcel Versteeg

Viervlekwielwebspin

© Marcel Versteeg

Wat hebben de getijgerde lijmspuiter, de boomzesoog en de gewone tandkaak gemeen? Het zijn alle drie spinnen, die je in deze periode in je huis of tuin kunt tegenkomen. En dat komt goed uit want dit weekend is de Nationale Spinnentelling. Iedereen kan meedoen, op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Zondag gaan we op spinnenjacht bij het Naardermeer, met Andrea Dekkers van het Natuurmuseum Brabant.

Kruisspin op nummer 1

Sinds de telling wordt gehouden is er één soort die elk jaar op nummer 1 eindigt: de kruisspin.

Al lijkt het gemiddelde aantal van deze spin, per tuin wel af te nemen. EIS Kenniscentrum Insecten is benieuwd of die daling doorzet. Zeker met de wetenschap dat de zomer behoorlijk regenachtig was. De kruisspin is een vrij groot (vooral het vrouwtje) en vlekkenpatronen op de rug in de vorm van een kruis. De kleur van het lijf varieert van vaalgeel tot donkerbruin. Het dier komt veel voor in tuinen, omdat daar veel schaduw is, weinig wind en ze er makkelijk een web kunnen maken. De kruisspin maakt in zo’n 20 minuten een wielweb, waarbij het centrum zich iets boven het midden bevindt. Vliegt er een prooi in het web dan wordt deze vaak eerst ingesponnen tot een pakketje en later pas uitgezogen. De kruisspin zet haar maaltijd in een ‘soepmaaltijd’ om.
Kruisspin__Jinze_Noordijk_verkleind.jpg

Kruisspin

© Jinze Noordijk

Getijgerde lijmspuiter

De getijgerde lijmspuiter is een aanmerkelijk kleinere spin (3-6 mm), dat wel een beetje aan een tijger doet denken. Het lijfje is gelig en heeft een mooi patroon met vlekken. De spin is een vrij algemene soort en is vooral te vinden in onze huizen. De lijmspuiter gaat ’s nachts lopend op zoek naar prooidieren. Eenmaal gevonden dan spuit de spin er zigzag een kleverige en giftige spinselsubstantie overheen. De jager kan de prooi nu openbijten en leegzuigen.
Getijgerde_lijmspuiter_Hans_Jonkman.JPG

© Foto: Hans Jonkman

Koffieboonspin

Dit spinnetje is familie van de kogelspinnen, waartoe de zwarte weduwe ook behoort. Het achterlijfje lijkt op een koffieboon, vandaar de naam. De spin maakt een zogenaamde ‘galgweb’. Als een prooi tegen de strakgespannen draden aanloopt blijft ze kleven en komt de draad los van de bodem. De koffieboonspin merkt de vangst aan de trillingen, die de prooi in het web veroorzaakt. Deze webben zijn zowel in als aan gebouwen te vinden. Bijzonder aan deze spin is dat het mannetje met een soort ‘balts’ – een tjirpend geluid - het vrouwtje probeert te verleiden.
koffieboonspin_André Karwath

© Koffieboonspin, Foto: André Karwath

Top drie

De Spinnentelling is een evenement dat ooit is opgestart door EIS Kenniscentrum Insecten, Vroege Vogels, Naturalis en Natuurmuseum Fryslân en is nu onderdeel van Jaarrond Tuintelling. De afgelopen jaren zijn tijdens de spinnentellingen in totaal zeventig soorten spinnen waargenomen. In de top drie van de afgelopen jaren staan behalve de kruisspin ook de grote trilspin en de venstersectorspin.

Kijk hier voor de spinnenzoekkaart.

Spinnenexpert Andrea Dekkers is ook te horen in de Vroege Vogels podcast over spinnen. Beluister het hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Emely
Emely12 sep. 2021 - 6:19

Een spin die eruit ziet als een wesp, zit bij ons huis. Wat is het voor spin.??

1 Reactie
Sproetenkop
Sproetenkop12 sep. 2021 - 11:45

Emely, kijk op deze spinnenkaart... https://www.tuintelling.nl/downloads/Spinnenzoekkaart_2014.pdf Gelijk meedoen met de spinnentelling Groetjes Christine