Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nationale spinnentelling

  •  
08-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
Tijgerspin_door_hansbrongers.jpg

© Wespspin. Fotograaf: hansbrongers

In ons land komen een kleine 650 soorten spinnen voor. Maar welke soorten wonen in onze tuin of in ons huis? Het weekend van 9 & 10 september mag iedereen op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Zoals de tuinwolfspin, de huiszebraspin, de boomzesoog of de platte wielwebspin. Die laatste is in Europa uitgeroepen tot de soort van 2017. Op de spinnenzoekkaart staat natuurlijk ook de kruisspin. Al sinds het begin van de telling, de meest waargenomen soort.

Tijgerspin in opkomst

In Vroege Vogels is spinnenexpert Peter van Helsdingen van EIS Kenniscentrum Insecten te gast. Volgens hem zijn er dit jaar opvallend veel waarnemingen van de tijgerspin, ook wel de wespspin genoemd. Een soort die steeds vaker en op steeds meer plekken in Nederland te zien is. De forse, op een wesp lijkende spin is vooral dol op sprinkhanen.
Vroege Vogels TV maakte een  reportage over de tijgerspin . Menno gaat op pad met spinnenkenner Peter Koomen naar een van de grootste tijgerspinnen-hotspots van Nederland.
Kijk hier voor meer informatie over de spinnentelling . De Nationale spinnentelling is een initiatief van EIS Kenniscentrum Insecten, Naturalis Biodiversity Center, Natuurmuseum Fryslân en Vroege Vogels.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.