Vroege Vogels

Nationale Mollentelling

  •  
01-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
310 keer bekeken
  •  
mol_beuming

© mol - Fotograaf beuming

Voor het eerst in de geschiedenis wordt in Nederland een landelijke mollentelling gehouden. Of eigenlijk de molshopentelling. Want weinig mensen hebben in hun leven ooit een mol gezien. Het harige zoogdier met zijn pootjes als roeispanen, zit het grootste deel van zijn tijd diep verscholen in de bodem, in de kilometers aan gangenstelsels die hij heeft gegraven.
Vroege Vogels organiseert samen met de Zoogdiervereniging dit weekend de eerste Nationale Mollentelling. We roepen iedereen op om op zaterdag 2 en zondag 3 maart te zoeken naar mollen(sporen) en deze waarnemingen door te geven. Het gaat in deze eerste telling vooral om de vraag: 'waar is de mol?'. Het aantal hopen dat je op een plek doorgeeft maakt niet zoveel uit. Meestal zijn die van een enkele mol.  
De meest voorkomende mollensporen zijn natuurlijk molshopen. Deze vallen vaak goed op in weilanden, parken en tuinen, maar ze kunnen ook in het bos meer verscholen zijn. De kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken ziet is erg klein.
De mol komt overal voor waar de grond geschikt is om in te graven. Voorwaarden zijn dat de bodem niet te zandig, te vochtig of te stenig is en dat er voldoende regenwormen aanwezig zijn. De bodem mag ook niet te zuur zijn. De mol wil verder niet een te hoge grondwaterstand en permanente begroeiing.
De mol leeft grotendeels in zijn eentje. Hij is zowel overdag als 's nachts actief. Hij wisselt periodes van activiteit en rust continu af. De mol verblijft vrijwel zijn gehele leven ondergronds. Door zijn speciale rechte haarinplant kan de mol even gemakkelijk voor- als achterwaarts door de gangen bewegen. En ze kunnen goed zwemmen en klimmen.

Meer over:

mol
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

MarcelM
MarcelM1 mrt. 2019 - 13:55

Leuke diertjes. Ooit heb ik het geluk gehad dat ik er eentje kon vangen om hem goed te bekijken.Daarna weer op een rustig plekje neergezet, natuurlijk.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.