Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nationale Bloem Verkiezing: stembus is gesloten

  •  
14-05-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
119993 keer bekeken
  •  
nationalebloem

Met meer dan 25.000 stemmen is er massaal gestemd voor de Nationale Bloem van Nederland! Waar Oostenrijk de edelweiss heeft, de Belgen de klaproos en de Finnen het lelietje-van-dalen staan wij met lege handen. Daar moet verandering in komen zo dachten wij en daarom organiseren we deze Nationale Bloem Verkiezing! Inmiddels is de shortlist van vijf bloemen bekend. Nee, de tulp staat er niet bij, die hoort al bij Hongarije én Turkije en groeit ook niet in het wild. De bloemen waarop jullie heel veel stemmen hebben uitgebracht zie je hieronder. Gezamenlijk kregen ze 40% procent van de 25.000 stemmen. Opnieuw stemmen kan tot vrijdag 2 juni en in de uitzending van zondag 4 juni 2023 maken we de Nationale Bloem feestelijk bekend!

Mocht het stemformulier niet verschijnen klik dan hier!

Zanger Ruben Hein, tv-kok Yvette van Boven, influencer Teske de Schepper, presentator Amber Kortzorg en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra zijn allemaal ambassadeur van één van de bloemen en zullen de aankomende tijd aandacht vragen voor hun favoriet.

Hieronder alvast een vlammend betoog van de bloemen zelf om de je te helpen in je keuze:

1. Fluitenkruid - Anthriscus sylvestris - ambassadeur Teske de Schepper
In Brabant sta ik nog wel eens bekend als ‘wilde kervel’. Maar de meeste kennen mij als fluitenkruid! Elke juni kleuren wegen en slootkanten wit van mijn schermen vol piepkleine witte bloempjes. Ik ben het witte kant van de slootkant. Maar ik fleur de boel niet alleen op. Maak eens pas op de plaats en bekijk mijn scherm van dichtbij. Je zal tal kevers, zweefvliegen, bijen en andere insecten aantreffen op zoek naar nectar en voedzaam stuifmeel. Laat de slootkanten gonzen en stem op mij!

2. Wilde kievitsbloemFritillaria meleagris - ambassadeur Ruben Hein
Jullie kennen de uitgestrekte tulpenvelden bij Lisse en Haarlem. Hier kleuren rijen van gekweekte en zorgvuldig geselecteerde tulpen en andere bolgewassen de velden. Maar vroeger sprak men ook wel eens van Goudse tulpen. Daarmee doelde men op mij: de wilde kievitsbloem. Ik stond niet in keurig gelid aangeplant in bollenkwekers, maar groeide in het wild. Mensen kwamen mijn bloemen bewonderen, en al snel bloeide mijn hangende, geschakeerde bloemklokken in menig voor- en achtertuin. Maar je kunt me nog steeds in het wild zien bloeien? Laten we dat zo houden! Stem op mij!

3. Madeliefje - Bellis perennis - ambassadeur Lodewijk Hoekstra
Iedereen kent mijn maagdelijk witte bloempjes met geel hart. Maar heb je wel eens gemerkt hoe bewegelijk ik ben? Met het vallen van de avond sluit ik mijn bloemhoofdjes, en bij het krieken van de dag open ik ze. Maar ik sluit ze ook als er regen op komst is. Net als jullie Nederlanders ben ik altijd goed voorbereid. Ik gebruik mijn bloembladen als paraplu om mijn stuifmeel en nectar droog te houden. En als de zon weer doorbreekt, sta ik weer te stralen. Kortom, mijn bloem is uw eigen buienradar, stem op mij stem op het madeliefje! 

4. PaardenbloemTaraxacum officinale - ambassadeur Yvette van Boven
Men noemt mij wel eens onkruid, de vloek van het gazon. Ik beschouw het als een geuzennaam. Geen barst te klein om in te ontkiemen. Ik wil niet opscheppen, maar in mijn koninkrijk gaat de zon nooit onder. Ik bloei over het gehele noordelijke halfrond. De zaden van mijn pluizenbol zeilden overal mee naartoe, met de wind en met de mens. Al heb ik eerlijk gezegd niet zoveel met paarden. Ik brul liever mijn Franse naam: dent-de-lion of het Duitse Löwenzahn, oftewel tanden van de leeuw! De Bataafse leeuw? Stem op mij!

5. PinksterbloemCardamine pratensis - ambassadeur Amber Kortzorg
Steeds meer en steeds vroeger duik ik op! Met Pinksteren heeft mijn naam weinig meer van doen, maar als de jonge koeien er als de pinken bij zijn om de wei in te dansen sta ik al volop te bloeien. Met zachtroze bloemen sier ik in het voorjaar menig berm, weiland of slootkant. Die liefelijke kruisbloemen hebben ook zeker een oranje randje, of tipje moet ik zeggen. Mijn lievelingsvlinder is het oranjetipje dat maar al te graag bij mij op bezoek komt. Zo hang ik de wimpel uit. Stemmen=lief!

Luister naar het interview met  mede-organisator botanisch filosoof Norbert Peeters: 

Aan het samenstellen van de lijst met bloemen hebben verschillende experts meegewerkt:
Esther van Gelder - cultuurhistoricus en conservator bij de KB, nationale bibliotheek
Baudewijn Odé - ecoloog bij FLORON
Norbert Peeters - botanisch filosoof bij Studium Generale Leiden
Nils van Rooijen - plantenecoloog aan Wageningen University & Research
Rogier van Vugt  - hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden
Esmée Winkel  - botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center

Meer over:

nationale bloem
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.