Vroege Vogels

Nationale Bloem Verkiezing: stembus is gesloten

  •  
14-05-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
119881 keer bekeken
  •  
nationalebloem

Met meer dan 25.000 stemmen is er massaal gestemd voor de Nationale Bloem van Nederland! Waar Oostenrijk de edelweiss heeft, de Belgen de klaproos en de Finnen het lelietje-van-dalen staan wij met lege handen. Daar moet verandering in komen zo dachten wij en daarom organiseren we deze Nationale Bloem Verkiezing! Inmiddels is de shortlist van vijf bloemen bekend. Nee, de tulp staat er niet bij, die hoort al bij Hongarije én Turkije en groeit ook niet in het wild. De bloemen waarop jullie heel veel stemmen hebben uitgebracht zie je hieronder. Gezamenlijk kregen ze 40% procent van de 25.000 stemmen. Opnieuw stemmen kan tot vrijdag 2 juni en in de uitzending van zondag 4 juni 2023 maken we de Nationale Bloem feestelijk bekend!

Mocht het stemformulier niet verschijnen klik dan hier!

Zanger Ruben Hein, tv-kok Yvette van Boven, influencer Teske de Schepper, presentator Amber Kortzorg en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra zijn allemaal ambassadeur van één van de bloemen en zullen de aankomende tijd aandacht vragen voor hun favoriet.

Hieronder alvast een vlammend betoog van de bloemen zelf om de je te helpen in je keuze:

1. Fluitenkruid - Anthriscus sylvestris - ambassadeur Teske de Schepper
In Brabant sta ik nog wel eens bekend als ‘wilde kervel’. Maar de meeste kennen mij als fluitenkruid! Elke juni kleuren wegen en slootkanten wit van mijn schermen vol piepkleine witte bloempjes. Ik ben het witte kant van de slootkant. Maar ik fleur de boel niet alleen op. Maak eens pas op de plaats en bekijk mijn scherm van dichtbij. Je zal tal kevers, zweefvliegen, bijen en andere insecten aantreffen op zoek naar nectar en voedzaam stuifmeel. Laat de slootkanten gonzen en stem op mij!

2. Wilde kievitsbloemFritillaria meleagris - ambassadeur Ruben Hein
Jullie kennen de uitgestrekte tulpenvelden bij Lisse en Haarlem. Hier kleuren rijen van gekweekte en zorgvuldig geselecteerde tulpen en andere bolgewassen de velden. Maar vroeger sprak men ook wel eens van Goudse tulpen. Daarmee doelde men op mij: de wilde kievitsbloem. Ik stond niet in keurig gelid aangeplant in bollenkwekers, maar groeide in het wild. Mensen kwamen mijn bloemen bewonderen, en al snel bloeide mijn hangende, geschakeerde bloemklokken in menig voor- en achtertuin. Maar je kunt me nog steeds in het wild zien bloeien? Laten we dat zo houden! Stem op mij!

3. Madeliefje - Bellis perennis - ambassadeur Lodewijk Hoekstra
Iedereen kent mijn maagdelijk witte bloempjes met geel hart. Maar heb je wel eens gemerkt hoe bewegelijk ik ben? Met het vallen van de avond sluit ik mijn bloemhoofdjes, en bij het krieken van de dag open ik ze. Maar ik sluit ze ook als er regen op komst is. Net als jullie Nederlanders ben ik altijd goed voorbereid. Ik gebruik mijn bloembladen als paraplu om mijn stuifmeel en nectar droog te houden. En als de zon weer doorbreekt, sta ik weer te stralen. Kortom, mijn bloem is uw eigen buienradar, stem op mij stem op het madeliefje! 

4. PaardenbloemTaraxacum officinale - ambassadeur Yvette van Boven
Men noemt mij wel eens onkruid, de vloek van het gazon. Ik beschouw het als een geuzennaam. Geen barst te klein om in te ontkiemen. Ik wil niet opscheppen, maar in mijn koninkrijk gaat de zon nooit onder. Ik bloei over het gehele noordelijke halfrond. De zaden van mijn pluizenbol zeilden overal mee naartoe, met de wind en met de mens. Al heb ik eerlijk gezegd niet zoveel met paarden. Ik brul liever mijn Franse naam: dent-de-lion of het Duitse Löwenzahn, oftewel tanden van de leeuw! De Bataafse leeuw? Stem op mij!

5. PinksterbloemCardamine pratensis - ambassadeur Amber Kortzorg
Steeds meer en steeds vroeger duik ik op! Met Pinksteren heeft mijn naam weinig meer van doen, maar als de jonge koeien er als de pinken bij zijn om de wei in te dansen sta ik al volop te bloeien. Met zachtroze bloemen sier ik in het voorjaar menig berm, weiland of slootkant. Die liefelijke kruisbloemen hebben ook zeker een oranje randje, of tipje moet ik zeggen. Mijn lievelingsvlinder is het oranjetipje dat maar al te graag bij mij op bezoek komt. Zo hang ik de wimpel uit. Stemmen=lief!

Luister naar het interview met  mede-organisator botanisch filosoof Norbert Peeters: 

Aan het samenstellen van de lijst met bloemen hebben verschillende experts meegewerkt:
Esther van Gelder - cultuurhistoricus en conservator bij de KB, nationale bibliotheek
Baudewijn Odé - ecoloog bij FLORON
Norbert Peeters - botanisch filosoof bij Studium Generale Leiden
Nils van Rooijen - plantenecoloog aan Wageningen University & Research
Rogier van Vugt  - hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden
Esmée Winkel  - botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center

Meer over:

nationale bloem
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

Ismail A
Ismail A1 jun. 2023 - 11:54

Madeliefje lijkt mij de beste keuze!

Aart Jan van Loon
Aart Jan van Loon28 mei 2023 - 9:43

In het lijstje van bloemen zou het madeliefje beter kunnen vervallen omdat dit al sinds de Eerste Wereldoorlog al het symbool van België is. We kennen de klaproos van Groot-Brittannië en de korenbloem van Frankrijk.

RBloem
RBloem26 mei 2023 - 14:33

Leuk! Kan ïk ook ook op de familie Bloem stemmen?

EGrothe
EGrothe26 mei 2023 - 7:43

Leuke verkiezing! In tegenstelling tot wat hier staat groeit de bostulp overigens wel in het wild; jammer dat die niet door de voorselectie gekomen is.

joephaan
joephaan25 mei 2023 - 14:55

Waarom niet in ons landje van boter en kaas als nationale bloem: de boterbloem?

Pieternelle
Pieternelle24 mei 2023 - 12:56

Fluitekruid, een stikstofindicator die overal in Nederland overvloedig groeit. Doet me denken aan de Nederlandse witte klederdrachtmutsen.

Marja Spies
Marja Spies23 mei 2023 - 17:51

Fluitenkruid zie je door heel het land en veel langs de wegen . Het geeft je echt een voorjaars gevoel.

Joke van Veen
Joke van Veen23 mei 2023 - 13:59

Fluitekruid Met zijn fragiele witte kanten kraagjes Op ranke stelen aan weg en weide randen Wuivend in de wind

Jose Sp
Jose Sp21 mei 2023 - 21:24

Ik stem op de kievitsbloem, een prachtige unieke bloem!

Hetty Martens-Poelen
Hetty Martens-Poelen19 mei 2023 - 11:29

Waarom, De Paardenbloem, met vele kenmerken, de Paarde bloem is geheel te eten. Een transformatie bloem van Geel naar een witte pluizige bol. De Geel kleurt, kleurt prachtig in het internationale bloemboeket

Moedersmooiste
Moedersmooiste18 mei 2023 - 12:22

Natuurlijk is de paardenbloem mijn favoriet! Het heeft de zon de maan en de sterren in zich. En we hebben er met zijn allen een nationaal label van hoop aan gehangen..wie heeft niet ooit een wens gedaan en de zaden de lucht in geblazen. Als kind maakte ik kransen van de bloemen ,toetertjes van de stelen en vandaag gaan de blaadjes door de salade. Als dat geen veelzijdige prachtbloem is.

eurojojo
eurojojo17 mei 2023 - 15:17

Het moet de tulp zijn, internationaal bekend als symbool van Nederland. Maar die kan ik niet kiezen. Jammer hoor.

1 Reactie
pejomaba
pejomaba30 mei 2023 - 11:57

De tulp is niet Nederlands maar komt uit Turkije!

Van Tax
Van Tax17 mei 2023 - 13:52

Toch de tulp. Die is namelijk officieus al de nationale bloem. Samen met klompen en molens is dat het symbool van Nederland. Wat er ook uit de verkiezing komt.

Piet Wientjens
Piet Wientjens17 mei 2023 - 5:38

Ik mis het speenkruid welke plek staat het het is geen favoriet maar hier is het tierig

Jeanforgeron
Jeanforgeron16 mei 2023 - 8:09

Ik wil hier even kwijt dat ik het ellendig vind dat ik gedwongen word om sociale cookies in te stellen om mee te kunnen doen. Als je dat niet wilt is het een hele toer om je te registreren. Slechte score!

1 Reactie
pejomaba
pejomaba30 mei 2023 - 11:58

Oplossing: Installeer een programmaatje dat alle cookies automatisch wist.

Marrit1981
Marrit198116 mei 2023 - 6:53

Voor mij de paardebloem. Deze bloem wordt zo ondergewaardeerd. Ze is er vroeg bij, waardoor de eerste insecten en haasachtigen haar al kunnen gebruiken. En het diepe wortelstelsel is ideaal voor overwinterende larven, wat voor vogels weer belangrijk is. Ik koester de paardebloemen in onze tuin.

Jan Pieter Visser
Jan Pieter Visser16 mei 2023 - 5:54

Maar natuurlijk: de madelief! Heel lieflijk, groeit overal, komt altijd terug. Symbool voor de vitaliteit van Nederland.

Michiel_bnn
Michiel_bnn16 mei 2023 - 5:11

Ik mis de Tulp. De hele wereld kent Nederland aan de Tulp.

1 Reactie
Marrit1981
Marrit198116 mei 2023 - 6:47

De tulp is geen inheemse bloem, maar een geïmporteerd exoot die hier met veel gif wordt gekweekt.

Frederike Jeurink
Frederike Jeurink15 mei 2023 - 22:35

Ik zou de Dotterbloem doen. Succes met de verkiezing. Frederike

Frederike Jeurink
Frederike Jeurink15 mei 2023 - 22:23

Viooltjes!!

Frederike Jeurink
Frederike Jeurink15 mei 2023 - 22:08

De Egelantier, Anjer, Margriet, Korenbloem, Boterbloem, Bosanemoon. Tja wat is echt Nederlands? Frederike

ohagenaar
ohagenaar15 mei 2023 - 22:06

Ik heb de kievietsbloem gekozen. Een gezellig ruitje. Ze komen in Amsterdam helaas niet voor maar heb ze ooit op het balkon gehad. De cichorei had er wat mij betreft ook bij gemogen. De eerste keer is het stemmen helaas niet gelukt.

1 Reactie
pejomaba
pejomaba30 mei 2023 - 12:03

Inderdaad, de prachtige blauwe kleur van de wilde cichorei, daar zocht ik ook naar, maar heb voor de kievitsbloem gekozen. De witte is ook prachtig, die is jaren geleden spontaan in mijn tuin opgekomen.

Frederike Jeurink
Frederike Jeurink15 mei 2023 - 21:22

Leuk een Nationale Bloem !! Vogelmelk is ook bijzonder. Maar de Dag van de Paardenbloem is heel feestelijk. Vandaar mijn stem op deze bloem. Frederike

Oma Tine
Oma Tine15 mei 2023 - 21:18

Laatst hoorde ik in een uitzending van vroege vogels dat er ongeveer 500 soorten paardenbloemen zijn en dat heeft me bijzonder gefascineerd. Ik heb er nooit bij stil gestaan en kijk nu met andere ogen naar paardenbloemen. Dus bedankt voor deze boeiende informatie.

JESSE BOS
JESSE BOS15 mei 2023 - 20:37

waar kan ik kiezen????

1 Reactie
vroegevogels
vroegevogels16 mei 2023 - 9:52

Beste Jesse, het stemblok volgt na de eerste alinea. We vermoeden dat het bij u niet lukt omdat u de cookies niet aan heeft gevinkt. U krijgt dan de melding ‘NEEM EEN COOKIE Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je de 'sociale cookies' accepteert, kan je dit deel wel zien.’ i.p.v. de stemmodule. Omdat dit een tijdelijke actie is kunt u die even aanpassen en aanvinken en na het stemmen weer uit zetten. Mocht dit nog steeds niet lukken, dan staat er een link onderaan de tekst waar je op kan klikken. Vriendelijke groet, Redactie Vroege Vogels

herma57
herma5715 mei 2023 - 18:31

Berm gehuld in kant, ijle uitbundigheid van fluitenkruid in mei

Topanga
Topanga15 mei 2023 - 13:25

Er is geen andere bloem die zo zijn gedaanteverwisseling kan maken als de paardenbloem. Je krijgt dus 2 bloemen voor de prijs van 1. De paardenbloem voor mij.

marroyman
marroyman15 mei 2023 - 12:05

Hee erg moeilijk om een favoriet te kiezen!! Uiteindelijk is het voor mij de paardebloem geworden. Prachtig die gele velden in het gras en de slingers die ik ermee maakte vroeger, natuurlijk ook voor de prachtige pluizenbollen !! Dit geldt natuurlijk ook voor die velden met prachtig witgelekopjes van de madeliefjes, zo schoon! En tegen woordig vindt je ze tot in de winter. Maar de Kievits bloem is schitterend en mag niet uitsterven. En als kind liep ik door de graanvelden met de pinksterbloem ( veel hogere in mijn herinnering dan dat ik ze nu zie, en kwam toen ook nog zo vaak de korenbloem tegen ,, zo mooi dat koninklijke blauw het en der tussen het graan!!!! Echt heel moeilijk...!

Moakraan
Moakraan15 mei 2023 - 11:55

De Pinksterblom bij uitstek! Een prachtig teer zachtlila lentebode die ook nog eens in verband gebracht wordt met onze nationale heldinnen: de koeien! En met name de jonge in hun eerste levensjaar, de pinken. Gezamenlijk in de wei te vinden de Pinksterblom en de Pinken. Bij uitstek een nationaal symbool.

T54ineke
T54ineke15 mei 2023 - 11:37

Het madeliefje. Wie is daar nu niet groot mee geworden? Een bloemenkrans maken voor mama is het eerste wat je doet met deze bloemetjes. Ik vind dit echt dé Nederlandse bloem

StuijtInn
StuijtInn14 mei 2023 - 13:09

Hoe stem ik? Waar?

2 Reacties
jetty voermans
jetty voermans14 mei 2023 - 18:15

Zelfde vraag

vroegevogels
vroegevogels15 mei 2023 - 7:56

Het stemblok volgt na de eerste alinea. We vermoeden dat het bij u niet lukt omdat u de cookies niet aan heeft gevinkt. U krijgt dan de melding ‘NEEM EEN COOKIE Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je de 'sociale cookies' accepteert, kan je dit deel wel zien.’ ipv de stemmodule. Omdat dit een tijdelijke actie is kunt u die even aanpassen en aanvinken en na het stemmen weer uit zetten.

H.J.S
H.J.S14 mei 2023 - 11:07

Ik heb het madeliefje gekozen omdat mijn moeder mij vroeger altijd een "Straatmadelief " noemde, omdat ik altijd op straat speelde en nooit thuis was. 😊🌼

Hendrick-Jan
Hendrick-Jan14 mei 2023 - 11:01

Hi, Jammer dat dit geen vrije keuze is maar een vooropgezet model van 5 soorten. Ik mis de prachtige Chichorij-bloem en omdat alles al bepaald is, doe ik niet mee! Dank!

2 Reacties
harricot
harricot14 mei 2023 - 12:39

Jammer dat je de verkiezing niet eerder hebt opgemerkt: tot 12 mei had je kunnen stemmen op de 40 kandidaten van de volgende longlist: https://6d90lfeoq0rm.b-cdn.net/3xh8k2un98yo-longlist-botanische-aanbevelingen.pdf . Maar niet getreurd, stem op de Paardebloem, nauw verwant aan jouw lieveling, de Cichorei!

T54ineke
T54ineke15 mei 2023 - 11:34

Je hebt een kans gehad om je eigen favorite bloem te kiezen. Uit die keuzes zijn er nu 5 gekozen

Mvdvd
Mvdvd14 mei 2023 - 10:38

Uiteraard zijn alle 5 de bloemen terug te vinden op mijn website. Fluitenkruid https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/fluitenkruid-anthriscus-sylvestris Wilde kievitsbloem https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/wilde-kievitsbloem-fritillaria-meleagris Madeliefje https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/madeliefje-bellis-perennis Paardenbloem https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/paardenbloem-taraxacum-officinale en de Pinksterbloem https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/pinksterbloem-cardamine-pratensis

harricot
harricot14 mei 2023 - 10:27

Stem op de Paardebloem, de bloem der bloemen!

AstroMan_19
AstroMan_1914 mei 2023 - 7:51

Je kunt er ook zo mooi kroontjes/slingertjes van maken. Kinderen deden het vroeger: jij ook?

1 Reactie
Madelief54
Madelief5414 mei 2023 - 7:56

Natuurlijk! Wie niet?

Madelief54
Madelief5414 mei 2023 - 7:46

De boterbloem is helemaal buiten beeld! Hoe kan dat?? Ze staan nu overal te pronken en wat is er Hollandser dan boter?!

1 Reactie
Hendrick-Jan
Hendrick-Jan14 mei 2023 - 11:03

Waar is de prachtige Chichorijbloem?

elliekoelman
elliekoelman14 mei 2023 - 7:37

Mij lukt het niet. Waar kan ik stemmen?

3 Reacties
vHF
vHF14 mei 2023 - 9:17

Ik heb hetzelfde probleem!

jetty voermans
jetty voermans14 mei 2023 - 18:16

Zelfde probleem

vroegevogels
vroegevogels15 mei 2023 - 7:56

Het stemblok volgt na de eerste alinea. We vermoeden dat het bij u niet lukt omdat u de cookies niet aan heeft gevinkt. U krijgt dan de melding ‘NEEM EEN COOKIE Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je de 'sociale cookies' accepteert, kan je dit deel wel zien.’ ipv de stemmodule. Omdat dit een tijdelijke actie is kunt u die even aanpassen en aanvinken en na het stemmen weer uit zetten.

melhark
melhark14 mei 2023 - 7:34

De pinksterbloem moet wat mij betreft de nationale bloem van Nederland worden. Hij bloeit als de pinken, jonge koeien, naar buiten gaan. Bovendien is het de waardplant van het oranjetipje, dat vliegt rond Koningsdag en 4-5 mei. Hoe Nederlands wil je het hebben.

Anneke Labots
Anneke Labots14 mei 2023 - 7:25

Leuk idee deze bloemenactie! Ik kies voor de Pinksterbloem omdat ik daar als kind een liedje over geleerd heb. Veel plezier allemaal en fijne lente gewenst!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.