Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nationaal Vogelconcert

3 mei 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Nationaal Vogelconcert

© Joost van Bruggen van Sovon met zijn richtmicrofoon. Foto: Henny Radstaak

Begin mei is de vogelzang op z'n hoogtepunt. De mannetjes - want vooral de mannen laten zich luidruchtig horen - proberen met hun zang een partner te lokken en/of hun territorium te verdedigen. De meeste soorten beginnen al vroeg voor zonsopkomst met zingen, andere gaan de hele nacht door en sommige uitslapers laten zich pas horen als de zon op is. Vroege Vogels brengt daarom het Nationaal Vogelconcert.
De vogelzang is op drie verschillende momenten te horen: globaal een uur vóór zonsopkomst, rond het moment dat de zon opkomt en een uur daarna. En elk landschap heeft zijn eigen soorten. Daarom zijn we met onze microfoons in het bos (Egheria in Twente, waar we rondgeleid werden door vogelaar Carl Derks), het riet en moeras (Oude Rijnstrangen, Gelderse Poort, samen met Joost van Bruggen) de stad (Vondelpark in Amsterdam met bioloog Camilla Dreef), de duinen (Kennemerduinen met bioloog Thijs Fijen) en de weide (Vijfheerenlanden, Zuid-Holland met Astrid Kant).
Het orkest van het Nationaal Vogelconcert bestaat o.a. uit nachtegaal, koekoek, zwartkop, tuinfluiter, blauwborst, merel, zanglijster, kleine karekiet, koolmees, raaf, groene specht, grote bonte specht, boomleeuwerik, halsbandparkiet, bosuil, winterkoning, nijlgans, meerkoet, vink, grutto, kerkuil, houtsnip, vuurgoudhaantje, roodborst, tureluur.
Voor de liefhebber maken we ook een speciale podcast van het Nationaal Vogelconcert, die te downloaden is op NPO Radio of te beluisteren via Apple podcasts en Spotify.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar