Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nathalie Baartman: Kerst met ongedierte

  •  
10-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Nathalie Baartman

© fotograaf: Henny Radstaak

Wat een toestand; dat schudden van die kerstboom om die 25.000 wilde beesten eruit te slingeren. Loeizwaar zo’n ding. Het prikt als een tierelier. En je staat voor lul op je eigen stoep. Met je spar te wapperen. Vooral omdat je daarna zelf volledig onder de takkenzuigers en de huismijt zit. Moet je jezelf weer uitschudden. Sta je daar als een staafmixer op de stoep, het ongedierte van je af te trillen. Komt er altijd een Tukker voorbijfietsen die wel kijkt, maar niets zegt. Of eentje die roept: ‘Hej ‘t goed wies kapot?’
Maar de volgende dag staat je buurman ook met z’n boompje te schudden. Zo gaat dat met die dingen. De eerste idioot die met een bladblazer door de straat trok, werd ook uitgehoond. Inmiddels zijn er speciale mannetje in fluoresceerde hesjes die rechtstreeks vanuit het gemeentelijk groenbeleid zin geven aan hun bestaan door met zo’n blazer tekeer te gaan. Staan er zelfs speciale kooien langs de straat waar die mannetjes hun oogst in kunnen werpen. ‘Alleen voor blaadjes, mevrouw. Bananenschillen zijn er niet welkom. ‘Oh sorry, die komen uit een ver land zeker en hebben nog geen verblijfsvergunning.’
Uiteindelijk is zo’n smetteloze boom in de woonkamer natuurlijk een zegen. Het verkleint de kans dat er tijdens het kerstdiner een bladluis ongevraagd op je schoot schijt. En dat is prettig. De natuur houd je graag een beetje buiten. Met spuitbusjes en andere verdelgers. We zijn immers een proper volkje dat altijd ruikt naar wasverzachter.
Maar hoe ongediertevrij is mijn kleuter eigenlijk? Dat soort vragen ga je jezelf wel stellen met zo’n reine boom met ballen. Zo’n kleintje komt met een halve kilo zand in haar laarzen terug van school. Het zit op wc-brillen waar medekleuters rijkelijk overheen plassen. Het aait geiten. Moet zo’n kind dan ook dagelijks even uitgeschud.
En honden dan? Die moet je niet onder een loep leggen. Dan zie je alleen maar krioelende monsters met jeukpootjes. Nooit zie je mensen die het poepgat van hun hond afvegen met een vochtig billendoekje. Nooit. En wat te denken van zwagers. Zwagers die aan messen likken en ze daarna dopen in jouw pot mayonaise. Mensen die naar het toilet gaan en daarna hun ongewassen vingers in verse graskaas drukken.
Het leven is gewoon ontzettend vies. Waar laten Nederlanders hun afgeknipte nagels? Hoeveel snot wordt er weg gepeuterd in een file? Dat zou een kerstboom dan weer nooit doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.