Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

NAM wil boren naar gas in Waddenzee

9 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
ameland

© Fotograaf: janniezoethout

Opnieuw zijn er plannen om in de Waddenzee naar gas te gaan boren. De NAM heeft deze week een vergunning aangevraagd om vanaf het Friese plaatsje Ternaard gas te gaan winnen. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich in juni dit jaar, tijdens de behandeling van de nieuwe mijnbouwwet, nog uit tegen nieuwe boringen in het gebied. Ook de Waddenvereniging is fel tegen gaswinning in één van de laatste grote getijdengebieden ter wereld. Directeur Arjan Berkhuysen in Vroege Vogels: "Als we willen zorgen dat we vanwege klimaatverandering 80 procent van onze fossiele energie in de grond moeten laten zitten, ga je toch geen nieuwe velden aanboren?"
De verwachting is dat in geval van gaswinning de bodem gaat dalen. Gecombineerd met een zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering, zullen de wadplaten die nu nog droogvallen bij laag water, niet meer bereikbaar zijn voor de vogels die voor hun voedsel afhankelijk zijn van de Waddenzee. Berkhuysen: "Ongelooflijk dat er nu toch weer plannen zijn om te gaan boren in het grootste intergetijdengebied van de wereld, dat zelfs  Werelderfgoed is. En er waren al plannen om gas te gaan winnen bij Terschelling en Schiermonnikoog. Wanneer houdt dat nou eens op? Dit Waddengebied moeten we koesteren".

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.