Vroege Vogels

NAM gaat gaswinningslocaties in Groningen stilleggen

  •  
11-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gaspit

© Bron: Pixabay

De NAM wil op zes plaatsen in Groningen de gaswinning stoppen of terugschroeven. In een aanbeveling aan toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen stelt de NAM voor om de zogenoemde clusters Overschild, De Pauwen en Ten Post, niet ver van het dorp Loppersum, buiten werking te stellen. Daarnaast wordt ook de winning in Eemskanaal gestopt. In Leermens en 't Zandt gaat de productie omlaag.

Geen effect op totale gaswinning

De plannen hebben vooralsnog geen invloed op de totale productie van gas in heel Groningen, bevestigde een woordvoerder van de NAM. Hoeveel minder gas er zal worden gewonnen kan hij niet zeggen. "Het is aan minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) om dat uiteindelijk te bepalen," aldus de woordvoerder.
De NAM mag volgens hem dit jaar 21,6 miljard Nm3 (de inhoudsmaat voor aardgas) winnen, maar heeft volgens een woordvoerder een totale productiecapaciteit van bijna 100 miljard Nm3 per jaar. Naar schatting zit er nog ruim 600 miljard Nm3 in de Groningse bodem.

Schadeprotocol

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken die woensdag het door de aardbeving getroffen dorp Zeerijp bezocht, zei haast te willen maken met het nieuwe schadeprotocol voor aardbevingen in Groningen. "Het kan niet zo zijn dat mensen met schade nu al zo lang moeten wachten", zei hij. In het nieuwe schadeproces is de NAM niet meer direct betrokken. De fracties van Provinciale Staten van Groningen willen dat Wiebes nu actie onderneemt.
De NAM schat de kans op een aardbeving dit jaar met een kracht groter dan 3,6 (die van de zwaarste beving tot nu toe in het gebied in Huizinge in 2012) in op 16 procent. Het energiebedrijf denkt "met deze maatregelen de veiligheid en veiligheidsbeleving binnen acceptabele parameters te houden." Na de beving van maandag, die een kracht had van 3.4, zijn tot woensdag ruim 1600 schademeldingen binnengekomen van bewoners.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.