Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Najaarstrek heggenmus op zijn hoogtepunt

  •  
18-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
heggemus0024c1.jpg
De komende twee weken piekt de najaarstrek van de heggenmus, waarna deze in de loop van oktober snel in omvang afneemt. De meeste trekkers zijn afkomstig uit Scandinavië en Noord-Duitsland.
De heggenmus is niet verwant aan de huismus. Hij heet ‘mus’ omdat vroeger alle kleine vogeltjes al snel een mus werden genoemd. De heggenmus is lid van een eigen vogelfamilie, de ‘heggenmussen’, waarvan er in Europa maar twee soorten broeden, in Azië echter veel meer.
Verborgen levenswijze
Hoewel de heggenmus een algemene tuinvogel is, valt hij door zijn verborgen levenswijze nauwelijks op. Hij scharrelt meestal op de grond onder de struiken, op zoek naar kleine insecten, in de winter ook kleine zaden. Hij waagt zich ook in gazons, als er maar een struik in de buurt is. In het voorjaar valt de heggenmus nog het meest op door zijn schelle, hoge en enigszins blikkerige zang.
Ook als trekvogel onopvallend
Heggenmussen trekken vooral ’s nachts, maar ook ’s morgens; alleen of in kleine, losse groepjes. Als de trekdrang groot wordt gaan heggenmussen eerst nerveus roepend bovenin een struik zitten, waarna ze opvliegen en snel hoogte maken. Omdat ze hoog vliegen, weinig en zacht roepen en ook niet in grote, opvallende groepen trekken, blijft de trek voor degene die de roep van de heggenmus niet kent, volledig aan het oog onttrokken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.