Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Najaarspiek kleine vuurvlinder

  •  
12-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vuurvlinder_01.jpg
De kleine vuurvlinder is vanaf begin september veel gezien. Dit kleine vlindertje zit zowel in duinen en heiden als in grasland en open bossen en komt in het hele land voor. Nu is de kans groot hem te zien te krijgen.
De eerste generatie van de kleine vuurvlinder vliegt in mei, de tweede in juli en de derde en laatste begint eind augustus. Bijzonder aan die derde generatie is dat er dan soms veel meer vlinders aanwezig zijn dan in de twee eerdere generaties. De vlinder kan nog tot ver in oktober worden waargenomen. Ook dit jaar is de kleine vuurvlinder in september al weer erg veel gemeld op waarneming.nl en telmee. Het maximum aantal dat bij elkaar werd gemeld was 43 kleine vuurvlinders bij Weert. Hoewel de grote aantallen nu veel uit het zuiden van het land komen zal de kleine vuurvlinder de komende weken nog volop te zien zijn, ook in andere delen van het land.
Karakteristieke stippen
De kleine vuurvlinder is, zoals de naam al aangeeft, een kleine vlinder, duidelijk kleiner dan de algemene koolwitjes. Vliegend is hij niet makkelijk te herkennen, maar zodra hij gaat zitten gaan de vleugels open en zie je de warm oranje bovenvleugel met de zwarte stippen. De kleine vuurvlinder is een graslandvlinder. Bloemrijke bermen en halfnatuurlijke graslanden zijn favoriet, maar ook op heidevelden en in de duinen kom je ze volop tegen, als de waardplant voor de rups maar in de buurt is: schapenzuring of veldzuring.
Stoere mannetjes
De mannetjes van de kleine vuurvlinder, die enige dagen eerder verschijnen dan de vrouwtjes, bezetten een territorium. Dat is een plek, meestal een lekkere pol bloeiende planten, die ze verdedigen tegen andere mannetjes en waar ze hopen een vrouwtje in te lokken. Dat verdedigen gaat er soms heftig aan toe: een concurrent jagen ze soms zeer fanatiek weg.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.