Vroege Vogels

Najaar tijd om kuddes grote grazers te vangen

  •  
14-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Konikpaard_vrvogel1942.jpg

© Fotograaf: vrvrogel1942

Nu de zomer op z’n laatste benen loopt vangen de beheerders van FREE Nature de kuddes runderen en paarden. Het hele jaar gaan de dieren hun eigen gang. Nu staat de beheerder even aan het stuur. Voor een goede genetische samenstelling van de kuddes verhuizen sommige dieren naar een ander gebied. Er worden dieren uit de gebieden gehaald zodat er in de winter geen gebrek aan voedsel ontstaat.
Draagkracht
De kuddes van FREE Nature bestaan uit ongeveer even veel mannelijke als vrouwelijke dieren. Er worden dus van nature kalveren en veulens geboren. Met een groeiende kudde in een gebied van vaste omvang wordt de grens van de draagkracht een keer bereikt. De meeste gebieden waar deze grote grazers leven zijn betrekkelijk klein, tot enkele honderden hectares.

Beheer

Door het vangen en verplaatsen of slachten van dieren wordt sterfte van grote grazers in de natuur vermeden. Met deze manier van werken stuurt de beheerder in de begrazing.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.