Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nachtzwaluwen op de sallandse heuvelrug

  •  
10-08-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_128948.jpg
Bij de jaarlijkse tellingen van nachtzwaluwen in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug zijn deze zomer 56 territoria vastgesteld. In 2004 waren dat er 53 en het jaar daarvoor 56. Hieruit blijkt dat de populatie op de Sallandse Heuvelrug stabiel is. Dat komt overeen met het landelijke beeld.
Positief effect
De in 1991 ingezette maatregelen ten behoud van het korhoen op de Sallandse Heuvelrug hebben positief effect op de nachtzwaluw gehad. De oppervlakte heide is sindsdien uitgebreid van 100 naar 700 ha. Het reguliere beheer van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten dragen bij aan de stabiele nachtzwaluwstand, evenals het warme weer begin deze zomer.
Ratelend geluid
De nachtzwaluw leeft in heidegebieden. Deze vogel laat zijn ratelende geluid in de avondschemer horen. Hij valt vanwege zijn schutkleur amper op en lijkt net een hoopje bladeren. De nachtzwaluw is vooral te vinden op de rand van de heide en de open bosgedeelten van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.
Andere soorten
Het is de elfde keer dat de nachtzwaluwen geteld zijn. In totaal hebben 40 leden van de vogelwerkgroep Midden Overijssel, leden van het IVN en medewerkers van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer op 19 posten meegewerkt aan de tellingen. Andere soorten die bij de tellingen werden waargenomen zijn de kwartel, de houtsnip, de sprinkhaanrietzanger, de bos- en ransuil en de boomvalk.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.