Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nachtvlinders zoeken rond het Naardermeer

  •  
29-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1025 keer bekeken
  •  
Dennenpijlstaart

Dennenpijlstaart

© Boswachter Luc Hoogstenstein - Natuurmonumenten

Het is nu toptijd voor de nachtvlinder! En daarom is het vrijdag 1 juli ook de Nationale Nachtvlindernacht. Overal in Nederland organiseert De Vlinderstichting nachtvlinderexcursies waar je aan mee kan doen. Je moet er wel wat voor over hebben, want de zon gaat pas iets na tienen onder. Maar je hebt dan wel kans om meer dan 700 verschillende soorten nachtvlinders tegen te komen!

Boswachter Luc Hoogstenstein van Natuurmonumenten heeft tijdens de uitzending van 26 juni alvast rond het Naardermeer gekeken welke nachtvlinders daar rondvliegen. Hij deed dat met twee speciale valemmers waarmee hij de nachtvlinders levend kan vangen en later weer vrij kan laten. Luister hieronder naar het interview:

Nachtvlinders tellen

In Nederland heb je meer dan 2400 verschillende soorten nachtvlinders. "Dus als je er af en toe eentje niet weet dan is dat is alleen maar leuk", aldus Luc. In zo'n geval zet hij de vlinder op de foto om het later te determineren. Rond het Naardermeer kwam hij meer dan 20 soorten tegen van welke hij een paar prachtig op de foto heeft gezet:

Gele-agaatspanner

Gele agaatspanner

© Hoefbladvedermot

Hoefbladvedermot

Hoefbladvedermot

© Boswachter Luc Hoogstenstein - Natuurmonumenten

In de emmer zat er ook een soort bij die Luc nog nooit eerder had gezien en al lang op zijn verlanglijstje staat: de rietluipaard. Een hele mooie nachtvlinder die met haar vleugels samengevouwen zit en waarvan het achterlijf ver voorbij de vleugels steekt. Hiermee legt het vrouwtje de eitjes. Deze vlinder heeft een heel herkenbare zwarte stippentekening in lijnvorm op de vleugels zitten.

rietluipaard

Rietluipaard

© Boswachter Luc Hoogstenstein - Natuurmonumenten

Boswachter Luc vond meer dan 20 verschillende soorten nachtvlinders, waaronder deze mooie exemplaren:

houtspaander_keesneve

Houtspaander

© Fotograaf keesneve

zwarte-c-uil_JancoGrave

Zwarte C-uil

© Fotograaf JancoGrave

brandnetelbladroller_barky

Brandnetelbladroller

© Fotograaf barky

Luc benadrukt dat de rol van de nachtvlinder in het ecosysteem heel groot is. Het zijn de bestuivers van ontzettend veel plantensoorten. In de nacht bloeien namelijk meer plantensoorten dan je zou denken, bijvoorbeeld de kamperfoelie. Maar je hebt ook de dagactieve nachtvlindersoorten, zoals het muntvlindertje en de kolibrievlinder en die bestuiven overdag weer heel veel planten. En verder is de nachtvlinder een belangrijke voedselbron voor weer andere soorten!

Heb je de smaak te pakken en wil je nu zelf ook nachtvlinders bekijken? Doe dan mee met de Nationale Nachtvlindernacht

Meer over:

nachtvlinders
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.