NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nachtvlinders in de war

8 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
aa92654fb0.jpg

© Roesje - Fotograaf JolandaGroenev

In de eerste week van 2016 zijn al meer dan tien soorten actieve nachtvlinders gemeld. Een aantal hiervan kan gedurende de hele winter wel gevonden worden, een aantal begint in januari te vliegen, maar er zijn ook een paar opmerkelijke wintervondsten.Twee van de soorten die regelmatig worden gemeld zijn hopsnuituil en roesje, maar deze vlinders worden in hun overwinteringsplekken gevonden en zijn dus niet echt actief. Uilen als bosbesuil en zwartvlekwinteruil wel. Deze zijn vanaf november te vinden op niet te koude nachten en eigenlijk de hele winter door tot in maart-april. In het noorden, waar nu echt de kou is ingetreden, blijven ze verborgen, maar in die delen van het land waar de temperatuur ’s nachts ruim boven het vriespunt ligt kunnen ze gewoon doorgaan.
Opmerkelijk zijn de waarnemingen van tweestreepvoorjaarsuil en gewone spikkelspanner. Deze soorten horen nu niet actief te zijn. De gewone spikkelspanner heeft normaal gesproken twee generaties van februari tot augustus met soms een kleine derde generatie in november. 
We zijn benieuwd naar de nachtvlinders die de komende dagen gezien gaan worden. Geef ze door op Waarneming of Telmee.Tekst en foto’s: Kars Veling, De VlinderstichtingLees meer op Naturetoday.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.