Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nachtvlindernacht

  •  
27-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nachtpauwoog_01.jpg

© Fotograaf: leentje59

Wat doet de overdaad aan kunstlicht tijdens de westerse nachten met nachtvlinders? Voorafgaand aan de nacht van de nachtvlinder organiseerde de vlinderstichting dit jaar een symposium over de invloed van licht op de natuur. Een van de gastsprekers was Andre Kuipers, de man die als geen ander weet hoeveel kunstlicht verloren gaat in het grote niets.
Andre kreeg ook de eer om deze tiende editie van de Nationale Nachtvlindernacht af te trappen. Voor het eerst in zijn leven mocht hij een boom 'stropen': de stam insmeren met een mengsel van stroop, wijn, bier en een beetje ouzo, om daarmee vlinders te lokken. Hier zet hij zijn eerste vangst op de foto: een vogelwiekje.
Meer nacht dan dag
Tegenover enkele tientallen dagvlinders hebben we in Nederland meer dan 2.000 soorten nachtvlinders. Een deel daarvan, de 'micro's' zie je makkelijk over het hoofd, maar er zijn ook prachtige grote vlinders bij, zoals de nachtpauwoog.
Wit laken
Nachtvlinders worden onderzocht met behulp van een verlicht laken. Vreemd genoeg worden nachtelijke insecten juist aangetrokken door licht, waarschijnlijk omdat ze zich oriënteren op maan of sterren. Een verlicht laken geeft dan zo'n 'superprikkel' dat ze daar geen weerstand aan kunnen bieden. Als ze eenmaal op het laken zitten laten ze zich makkelijk onderzoeken.
Nachtvlinders
Nachtpauwoog2
Nachtpauwoog. Fotograaf: hwerners
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.