Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nachtelijke schietmotten

  •  
04-09-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schietmotten doen bij oppervlakkige inspectie sterk denken aan nachtvlinders. Ze zijn vrij donker van kleur en vouwen hun vleugels in rust dakvormig over het achterlijf. De vleugels zijn echter niet beschubd, zoals bij de vlinders en motten, maar behaard. De monddelen van schietmotten zijn bijtend, maar doorgaans sterk gereduceerd en hoogstens geschikt voor het opnemen van vloeibaar voedsel.
De larven ontwikkelen zich vrijwel altijd in het water. Om te ademen hebben ze tracheekieuwen aan beide zijden van het achterlijf. De larven van schietmotten worden kokerjuffers genoemd, omdat de meeste soorten kokertjes bouwen om in te schuilen en om zuurstofrijk water rond te pompen. De vorm van de kokers is vaak specifiek voor de verschillende groepen. De kokers kunnen uit plantenmateriaal en/of overblijfselen van waterdieren bestaan, maar ook uit zandkorrels en kiezelsteentjes en allerlei combinaties van materialen. Er zijn ook soorten die vangnetten in het water bouwen. Onder de kokerjuffers worden planteneters, rovers en detrituseters gevonden. 
Een nachtelijke reportage vanuit het natuurgebiedje De Kaaistoep in Tilburg.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.