NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nabeschouwing klimaattop Parijs

11 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
parijs-groter.jpg

© COP21 Maurits Groen Louise Vet

Na twee weken van optimistische geluiden over de klimaattop in Parijs, is de laatste dagen de spanning over de tekst van het akkoord nog flink opgelopen. Dat er nu niet meer alleen over maximaal 2 graden opwarming wordt gesproken, maar ook 1,5 graden als nieuwe streeftemperatuur, mag winst worden genoemd. Maar wil dat geen loos streven worden, dan zullen er drastische maatregelen genomen moeten worden om de CO2 uitstoot terug te brengen.
Aan al die maatregelen hangt een prijskaartje. En de grote vraag is wie gaat dat betalen. Vanuit het principe ‘de vervuiler betaalt, heeft het Westen al een forse rekening opgebouwd. Maar pleit dat de economische nieuwkomers er van vrij om ook mee te betalen? En mogen die hun restruimte aan broeikasgassen volledig gaan benutten.
Helaas heeft het klimaat zelf daar geen boodschap aan en warmt de komende jaren nog gewoon verder op. Met alle gevolgen vandien; heftigere regenval, droogtes en afsmelting van de ijskappen. Zelfs met alle maatregelen die de deelnemende landen aan de top zichzelf hebben opgelegd, gaan we niet onder de 2 graden blijven.
Maurits Groen, duurzame ondernemer en de nummer 1 van de Duurzame Top Honderd, en Louise Vet, directeur van het NIOO, het Nederlands Instituut voor Ecologie geven hun oordeel over de klimaattop en de bereikte resultaten. Zijn ze optimistisch of zien ze nog een lange weg te gaan? 
Beluister de gesprekken die Joost Huijsing had op de klimaattop. Na het interview praat Milouska er over door met Louise Vet en Maurits Groen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.