Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Naar de rechter om vergassen van ganzen

  •  
29-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Grauwe gans

© Fotograaf: jvriens

De organisaties Animal Rights en Fauna4Life willen dat Utrecht en Noord-Holland geen wilde ganzen vergassen. Ze stappen volgens eigen zeggen begin juni naar de rechter in Utrecht en Haarlem.

Vergassen met koolstofdioxide

Noord-Holland en Utrecht hebben een ontheffing verleend voor het vangen en vergassen van ganzen met gebruik van koolstofdioxide (C02), maar genoemde organisaties vinden dit wreed en ondoelmatig.
Recent verbood de rechtbank in Den Haag het vergassen van ganzen in Zuid-Holland. De rechtbank stelde dat ondanks het al jarenlang doden van ganzen, de populatie niet kleiner wordt. “Het doden van ganzen rond Schiphol blijkt de afgelopen jaren derhalve niet effectief te zijn geweest, laat staan dat een noodzaak is aangetoond.”

Jagers pleiten voor schieten

De Nederlandse Jagersvereniging pleit intussen voor het schieten van ganzen in nazomer, herfst en winter. “Het is de tijd waarin de ganzen geen eieren of jongen meer hoeven te verzorgen, terwijl de vraag naar wild van restaurants, winkels en particulieren op haar jaarlijkse hoogtepunt is (wildseizoen) en het vlees goed te consumeren is”, aldus de club op de eigen site.
De Vogelbescherming noemt het een slecht idee. “Bij deze plannen worden ganzen die hier in de winter verblijven volop bejaagd. Juist voor deze ganzen draagt Nederland een grote internationale verantwoordelijkheid. Bovendien zorgen deze ganzen voor relatief weinig schade.”
Bron: ANP

Meer over:

vergassen, ganzen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.