Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Naar de bollen

  •  
23-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hoewel er de laatste jaren steeds minder giftige bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, geldt de teelt van bloembollen als de minst schone tak van de land- en tuinbouw. Bloembollen groeien vroeg in het seizoen, als er nog weinig voedsel is. Telers gebruiken daarom veel kunstmest. Omdat de bol veel vocht nodig heeft is het risico op schimmel ook groot, wat gebruik van bestrijdingsmiddelen uitlokt.
Nederlandse bloembollen zijn wereldwijd een gewild product.  De biologische teelt van bloembollen staat nog in de kinderschoenen. Het areaal schommelt rond de 20 ha. Belangrijkste product is de tulp. Kwaliteit en stabiliteit van de productie zijn de voornaamste knelpunten. Doordat er zo weinig biologische bollen geteeld worden is het aanbod bovendien een stuk minder gevarieerd dan van bollen die op de gangbare manier worden geproduceerd. Waardoor de vraag ook niet groeit.
Hier leest u meer over biologische bloembollen.
Vroege Vogels filmde bij teler Wim Postema  en sprak met directeur Van Aartrijk van de KVAB  (gangbare bloembollenteelt).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.