Naaldbospaddenstoelen
• 12-11-2010
• leestijd 1 minuten
Naaldbossen komen van nature in Nederland niet voor. Ze zijn vooral in de vorige eeuw aangeplant voor de houtproductie en om verstuiving van zand tegen te gaan. Tegenwoordig is de visie op de functies van bos veranderd. Bosbeheerders spreken nu van multifunctioneel bos, waar, naast houtproductie, recreatie en natuurwaarden een hoofdrol spelen. Ze streven ook naar een groter aandeel van loofbos van inheemse bomen. Het gevolg daarvan is dat alom naaldbossen worden gekapt of geleidelijk worden omgevormd tot loofbos.
De NMV is van mening dat het anders moet, niet alleen ten behoeve van de 475 soorten paddenstoelen die van naaldbossen afhankelijk zijn, maar ook voor talrijke karakteristieke planten en dieren van naaldbossen en voor het behoud van biodiversiteit op landschapsschaal.
De NMV heeft daarom een brochure uitgegeven om te wijzen op het belang van het behoud van onze naaldbossen. Alle belangrijke naaldbostypen worden bechreven, met adviezen om ze op een goede manier te beheren. De brochure is rijk geïllustreerd, waaronder veel afbeeldingen van de 231 soorten naaldbospaddenstoelen die op de Rode Lijst (2008) staan. De thema's in deze brochure zijn in verschillende hoofdstukken gevat:
De brochure is te bestellenbij de Nederlandse Mycologische Vereniging
Bron: Mycologische Vereniging