Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Na stikstof dreigt ook waterkwaliteit land op slot te zetten

  •    •  
11-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
waterschap sloot slootje zwanen

Slootje met zwanen

© Foto: JohanEversFotografie

Nederland dreigt verder op slot te gaan door de slechte waterkwaliteit. Net als door stikstof dreigt de landbouw en de bouw van huizen in de knel te komen door te vieze sloten en rivieren. Dat blijkt uit een rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur dat donderdag wordt gepresenteerd, zo bevestigen bronnen tegenover het AD.

Europese normen

De waterkwaliteit van zowel het grondwater als het oppervlaktewater (rivieren, sloten, kanalen en meren) voldoet volgens het adviescollege niet aan de Europese normen. Zo zitten er te veel chemische stoffen in het water. De doelen zijn buiten bereik, aldus bronnen die kennis hebben van het advies.

Nieuw hoofdpijndossier

Terwijl het stikstofprobleem nog niet is opgelost, dient zich zo een nieuw hoofdpijndossier aan: water. Volgens de raad kan dit ertoe leiden dat allerlei activiteiten in Nederland, zoals de bouw van huizen, landbouw en bedrijvigheid stil komt te liggen. Organisaties kunnen dan naar de rechter stappen om activiteiten tegen te houden, zoals nu ook bij stikstof veelvuldig gebeurt. En er kan dan niets meer op het toch al te vervuilde water worden geloosd.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.