Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Na flessen en blikjes, nu ook statiegeld op koffiemokken

  •  
07-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
874 keer bekeken
  •  
Herbruikbare beker

Billie Cup in koffiebar

© Percy Cicilia Jr

Wageningen is de eerste stad in Nederland met een herbruikbaar beker-systeem. Ofwel koffiemokken met statiegeld erop. Deze ‘Billie Cups’ zijn in België bedacht en daar een enorm succes. Emmy van Daele, onderzoeker aan de Universiteit Wageningen, wil dit statiegeld-concept nu ook in Nederland uitrollen. En dat in de week dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven van milieu bekend heeft gemaakt dat er eind 2022 definitief statiegeld komt op blikjes. Vanaf deze zomer komt er statiegeld op kleine plastic flesjes.

Billie Cups

Het idee van deze herbruikbare bekers is in 2019 ontstaan in België, als reactie op de miljoenen wegwerpbekers die jaarlijks worden gebruikt en vaak verdwijnen in het zwerfafval. Het systeem is eenvoudig. Voor 1 euro statiegeld krijg je een herbruikbare beker. Die kan je opnieuw gebruiken of weer inwisselen voor een euro.

Wageningen

Sinds enkele weken zijn de herbruikbare bekers op verschillende plekken in Wageningen te koop. Het is de eerste stad in Nederland die meedoet met dit initiatief. Inmiddels hebben andere Nederlandse gemeenten als Arnhem, Utrecht, Schagen, Haarlem en Leiden ook interesse getoond voor de Billie Cups.

Statiegeld op blik

Vanaf 2023 betaal je 15 cent statiegeld op ieder blikje. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu voert deze maatregel eerder in dan verwacht. Vanaf juli dit jaar is er al statiegeld op kleine plastic flesjes. Met de invoering hiervan komt een einde aan 20 jaar discussie over statiegeld. Afspraken die Van Veldhoven met het bedrijfsleven maakte om het aantal kleine plastic flesjes en blikjes wat in het milieu beland met 70-90% af te laten nemen, werden niet nagekomen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt juist dat het aantal blikjes in het milieu in 2020 voor het tweede jaar op rij is gestegen.
statiegeld plastic flesje afval

Flesje

© FreeImages.com/Filippo Vicarelli

25 zwembaden vol

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes verkocht. Naar schatting 100 miljoen daarvan belanden in het milieu. De inschattingen zijn dat met dit statiegeldsysteem 90% van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd. Van de 2 miljard blikjes die jaarlijks worden verkocht in Nederland, belanden er circa 150 miljoen bij het zwerfafval. Dat zijn zo’n 25 olympische zwembaden vol, volgens Van Veldhoven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.