Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Na een hoosbui moeten vissen naar adem happen

  •  
26-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
vis_trobelwater

Graskarper

© Fotograaf Vogelspotter72

De enorme hoosbui van vorige week vrijdag in de Noord-Hollandse polders zorgt ervoor dat veel vissen in het gebied nu naar adem happen en mogelijk doodgaan. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier erkent na meldingen en klachten dat het er "pijnlijk en vervelend" uitziet, maar zegt er niks aan te kunnen doen. De situatie kan nog dagen en in het slechtste geval weken duren.

Overtollig water verlaagt het zuurstofgehalte

Een bui zoals vorige week vrijdag komt volgens het hoogheemraadschap eens in de duizend jaar voor. Het schap is al een week bezig om overtollig water weg te pompen rondom Alkmaar, Bergen en Egmond. Door het pompen en wegmalen wordt de bodem losgewoeld. Daardoor neemt het zuurstofgehalte in het water af.

Bacteriën door riooloverstort

Voordat het water via het Noordhollandsch Kanaal afgevoerd kan worden naar zee moet het door smallere sloten en grachten. In de stad komt er nog eens water uit de volle riooloverstorten bij waarin veel bacteriën zitten. Het gebrek aan zuurstof en de vervuiling zorgen ervoor dat de vissen naar lucht moeten happen. Als het zuurstofgehalte in het water verder daalt gaan de vissen dood. In dat geval zorgt het schap er samen met Sportvisserij MidWest Nederland voor dat de dode vissen worden opgeruimd.

Bron: ANP

Meer over:

hoosbui, regen, vissen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

MarianClaasen
MarianClaasen26 jun. 2021 - 16:36

Er kan wel degelijk iets gedaan worden namelijk stoppen met pompen en wegmalen. Maar mensen vinden hun belangen veel belangrijker dan het leven van vissen. Die minachting voor de natuur en alle andere soorten gaat ons nog eens opbreken. Nou, wat mij betreft terecht.

Theo Huitema
Theo Huitema26 jun. 2021 - 13:50

een normaal verschijnsel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.