Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Na DNA-onderzoek nog steeds onduidelijk of pony is gedood door wolf

  •  
05-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
bijzondere-ontmoeting_6285f7103fcaf_medium

Oog in oog met de wolf

© makkus

Het blijft na DNA-onderzoek onduidelijk of de shetlandpony, die op 13 juni in het Friese Oudehorne dood werd aangetroffen, is doodgebeten door een wolf. De pony had verwondingen die wezen op beten van een wolf, maar het onderzoek van Wageningen University & Research heeft dat niet kunnen bevestigen. Het blijft onduidelijk welk dier verantwoordelijk was voor de aanval.

BIJ12

De provincie Friesland gaf opdracht om een spoedanalyse uit te voeren, omdat een wolvenaanval op een pony hoogst ongebruikelijk is. In Nederland is het voor zover bekend niet eerder voorgekomen dat een pony door een wolf is gedood, blijkt uit het overzicht van schademeldingen dat organisatie BIJ12 bijhoudt.

Wanneer DNA-onderzoek geen uitsluitsel geeft, voert BIJ12 verder onderzoek uit op basis van andere informatie, zoals het taxatierapport, foto's en informatie van de dierenarts. De uitslag van het vervolgonderzoek kan enkele weken op zich laten wachten.

Zwerfwolven

In het zuiden van Friesland leeft al een enige tijd een wolvenpaar. In de provincie lopen ook zwerfwolven rond. Volgens internationaal onderzoek zijn wolven vooral afhankelijk van een gezonde populatie wilde hoefdieren als reeën, herten en zwijnen. Bij schaarste kan een wolf overgaan op kleine dieren als vogels en knaagdieren. Bij een gebrek aan wilde prooidieren kan het voorkomen dan een wolf zich vergrijpt aan dieren zoals schapen.

Bron: ANP

Meer over:

pony, bij12, wolf, friesland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.