Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Na de zomer handel op zeehondenbont verboden

  •  
21-06-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_171288.jpg
De handel in producten van zeehonden wordt na deze zomer verboden in Nederland. Die mededeling heeft minister Gerda Verburg (Landbouw) woensdag gedaan aan de Tweede Kamer.
Verburg meldt in een brief dat de Raad van State inmiddels advies heeft uitgebracht over het voorgestelde verbod op de verkoop van artikelen van zadelrobben, klapmutsen en Kaapse pelsrobben. Als de verplichte procedures zijn doorlopen, kan de nieuwe wet na de de zomer ingaan.
De meeste tijd gaat zitten in het totale verbod op de producten van de Kaapse pelsrobben. De internationale verkoop van deze producten is al aan strenge voorwaarden verbonden en om tot een algeheel verbod te komen, zijn nog wat extra stappen nodig. De verwachting is dat ook dit voor het einde van het jaar kan zijn geregeld.
Een uitzondering op het handelsverbod wordt gemaakt voor producten van de traditionele zeehondenjacht door de Inuit, de Groenlandse eskimo's, voor levende dieren en voor producten die eerder rechtmatig in Nederland zijn binnengebracht.
In zijn laatste dagen als minister zegde Cees Veerman, Verburgs voorganger, de Kamer toe dat het verbod er zou komen. Hij kwam daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer, die zijn afschuw uitsprak over zeehonden die worden doodgeknuppeld voor hun vacht.
Nederland is niet het eerste EU-land dat met een verbod komt. België deed dit als eerste en inmiddels bereidt Duitsland dezelfde maatregel voor. Groenland heeft zich in Brussel beklaagd bij de Europese Commissie over de Belgische maatregel die inbreuk zou maken op de vrije handel.
Eerder deze week werd door de EU besloten tot een algeheel verbod op honden- en kattenbond. Deze maatregel gaat vanaf 2009 in. Lees meer over het verbod voor honden- en kattenbond> >
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.