Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederland is geschikt voor goudjakhals

  •  
11-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
357 keer bekeken
  •  
goudjakhals

© Goudjakhals (Foto: Tbjornstad)

We weten al een tijd dat Duitse wolven steeds vaker Nederland bezoeken in hun zoektocht naar nieuwe territoria. Maar ook de kleine neef van de wolf komt eraan: de goudjakhals. Is Nederland ook geschikt terrein voor de goudjakhals?
Territorium
De goudjakhals komt van oudsher niet voor in Nederland in tegenstelling tot de wolf. De soort komt van oorsprong uit de Balkan en het Midden-Oosten. Maar de jakhals rukt al een tijd op, op zoek naar nieuwe territoria. In 2016 was die al een eerste keer gesignaleerd op de Veluwe met een cameraval. Waarom dit precies gebeurt is nog onduidelijk maar het kan iets te maken hebben met veranderingen van landgebruik, klimaatverandering en wettelijke bescherming.
Foto van de eerste goudjakhals van Nederland in 2016 Foto: Alterra Wageninen UR

Verwant aan wolf

Het leven van de jakhals lijkt erg op die van de wolf. Goudjakhalzen leven ook in roedels waarbij de jongen van vorige jaren hun ouders helpen met het grootbrengen van de nieuwe generatie. Nederland is geschikt leefgebied voor de goudjakhals omdat het een zeer flexibel beest is dat in principe overal kan leven, zoals een vos. Ook in landbouwgebied. Maar de hoofdreden waarom de jakhals zich hier thuis zal voelen is omdat er genoeg te eten te vinden is. In tegenstelling tot de wolf is de jakhals een alleseter; kleine knaagdieren, afgevallen fruit en zelfs insecten staan op het menu. Maar het zijn zeer schuwe beesten die actief zijn in de schemering en in de nacht dus de kans is klein dat ze gezien gaan worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.