Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Na de dood jezelf laten oplossen mag binnenkort

  •  
17-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
water

© Pixabay

Er wordt al meer dan tien jaar gesproken over deze nieuwe vorm van lijkbezorging: resomeren. Het kabinet maakt het nu mogelijk om het lichaam van een overledene te laten oplossen in een speciale vloeistof. Van deze nieuwe uitvaarttechniek wordt gezegd dat het minder belastend is voor het milieu ten opzichte van begraven en cremeren.

De Gezondheidsraad liet in mei al weten onder voorwaarden akkoord te kunnen gaan met het oplossen van doden in vloeistof, oftewel alkalische hydrolyse. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) neemt het advies over. Ze komt volgend jaar met een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken, schrijft ze dinsdag aan de Tweede Kamer.

In Nederland was tot nu toe alleen begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap mogelijk. Resomeren werd hier al wel toegepast bij de verwerking van dode dieren.

Lichaam laten oplossen


Bij resomeren wordt het lichaam ontbonden door middel van alkalische hydrolyse. In een stalen vat wordt onder druk een hoeveelheid base (meestal op basis van kaliumhydroxide) en water toegevoegd om het lichaam te laten ontbinden. De organische stoffen van het lichaam worden opgenomen in de vloeistof.

Uiteindelijk blijven botten, andere onoplosbare delen en een restvloeistof over. De botten kunnen worden vermalen en net als bij een crematie in een urn worden gedaan. Voor de vloeistof wordt nu gedacht aan bijvoorbeeld een deel meegeven aan de nabestaanden, bemesting van akkers of vervaardiging van biogas.

Milieuwinst?


TNO kwam in 2011 tot de conclusie dat resomeren op bijna alle vlakken beter voor het milieu dan cremeren of begraven. Uit onderzoek bleek toen dat er bijvoorbeeld veel minder indirecte uitstoot van CO2 is, geen uitstoot van fijnstof en minder ruimte nodig is.

Maar de kaliumhydroxide, de stof die gebruikt wordt bij de alkalische hydrolyse, wordt geproduceerd uit kaliumchloride en dat kost veel energie die dan wel duurzaam moet zijn opgewekt.
Van de vloeistof wordt gezegd dat het eenvoudig geloosd kan worden, echter is de chemische stof kaliumhydroxide wel een stof die schade toe kan brengen aan het waterleven wanneer het in grote hoeveelheden geloosd wordt. Na afloop van de hydrolyse moet de vloeistof geneutraliseerd worden met een zuur zodat er geen gevaar voor het milieu meer is.

De schadelijkheid van het as is afhankelijk van de ‘gifstoffen’ die in het lichaam aanwezig zijn. Voor het uitstrooien van het as zullen de zelfde regels gelden als bij een crematie.

Bron: ANP

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor